Ez történt

2024.01.02. 19:57

Térségi híreink röviden

Mozsár Eszter

Zalaegerszegen született 2024 első babája

Akárcsak az elmúlt esztendőben, 2024-ben is Zalaegerszegen, a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórházban jött világra az ország első babája, mégpedig az új év első percében. Dr. Vörös Zéta adjunktus, ügyeletvezető főorvos arról számolt be, hogy az édesanya problémamentes terhessége 39. hetében spontán megindult szülés eredményeként, természetes úton jött világra a kislány csecsemő 3430 grammos súllyal, 49 centiméterrel. Az édesanya annyit engedett még közölni, hogy a kislány a Blanka nevet kapta, és egy fiútestvér mellé érkezett a családba. Anya és gyermeke jól van. Évtizedes hagyományt követve Vigh László országgyűlési képviselő köszöntette az édesanyát és újszülöttjét, a jókívánság mellé ajándékcsomagot is átadott. Az esemény kapcsán Vigh László arról szólt, ha gyermekünk van, akkor mindenünk van, mert ő határozza meg a jövőnket, mondta. Ezért tartja fontosnak, hogy az év első gyermekét és szüleit köszöntse. Emellett köszönet illeti a kórház összes dolgozóját, akik az év minden napján, órájában, percében dolgoznak, és ők segítik a világra a gyermekeinket.

 

Népszerűek voltak a családi délutánok a Mindszentyneumban

A 15 000. látogatóját fogadta december végén a zalaegerszegi Mindszenty Látogatóközpont. Kis képzavarral szólva, a telt háznál is többen voltak szombaton délután a családi délutánon, ahol Rákosné Paizs Szilvia múzeumpedagógus irányításával egyedi szilveszteri rakéta készült a szorgos gyermekkezek által és némi szülői, nagyszülői segédlettel. A Mindszentyneum a téli szünidő minden napjára kínált programot, mondta Csengei Ágota, az intézmény vezetője. Ezek népszerűségét jelzi, hogy mindegyik telt házat vonzott, volt olyan foglalkozásuk, ahol hetvennél többen vettek részt. Ez is hozzájárult ahhoz, hogy december 30-án már a 15 ezredik látogatójukat köszönthették 2023-ban. Az új évben, január 5-én 15 órára várják az érdeklődőket a Péter és a farkas című darabbal, a Kalimpa színház zenés bábelőadásával, amelyen Medgyesi Anna tart hangszerbemutatót, illetve zenél és bábozik. Másnap ugyanebben az időpontban az évköszöntő népszokások, a regölés, háromkirályjárás kerül a középpontba Partics Edina és Hardi András néptáncos foglalkozásán.

Petőfi ünnep volt január elsején Nagykanizsán

A Nagykanizsai Polgári Egylet a Deák téri Petőfi szobornál január elsején, hétfőn tartotta meg a Petőfi-ünnepet. A költő 201 éve született, a civil szervezet pedig már több mint két évtizede tiszteleg Petőfi Sándor emléke előtt. Az eseményen Kóré Péter, az egyesület vezetőségi tagja, a rendezvény házigazdája köszöntötte a jelenlévőket, majd Dénes Sándor egykori polgármester, a jelenlegi közgyűlés önkormányzati képviselője szólt az ünneplőkhöz. Beszében kiemelte: mi magyarok, ilyenkor felidézzük költőnk alakját, szellemét. A szónok hosszasan méltatta Petőfi Sándor költészetét, aki 201 éve a magyar nép legkedveltebb költője maradt, miközben példakép és mérce is egyben. Dénes Sándor hozzátette: ne feledjük, hogy hazaszeretet nélkül nem volna hazánk. Nekünk Magyarország az első és utána következik mindenki más. A jövő legnagyobb kincse pedig a gyermek, nem véletlenül lett 2023-ban az év szava a gyermek.

 

Huszonnégy órás felolvasómaratont tartottak Keszthelyen Szendey Júliára emlékezve

Az óév utolsó napjaiban 24 órás felolvasási maratonnal emlékeztek keszthelyi szülőházában Szendrey Júliára. A Petőfi Sándor születésének bicentenáriumára szervezett eseménysor záró mozzanata volt a Szendrey Emlékház által szervezett esemény, amelynek időpontválasztása azt tükrözi: a lánglelkű költő felesége 1828. december 28-án vagy 29-én született. Erre vonatkozóan nincs megbízható adat, még saját, kézzel írt kronológiájában is kérdőjellel írta a dátumokat, emlékeztet dr. Lukács Gábor, az irodalmi emlékhely kurátora. Az esemény során 23 felolvasót és 162 látogatót regisztráltak. Előbbiek versekkel, mesékkel, fordításokkal, elbeszélésekkel, naplórészletekkel emlékeztek a magyar irodalomtörténet jeles alakjára. A program részeként bemutatták a Petőfi és kora az agrártörténet tükrében című tanulmánykötetet, zárásként pedig a szervezők s a résztvevők megkoszorúzták az első köztéri Szendrey Júlia-emléktáblát, és fejet hajtottak a 195 éve született alkotó szobránál, amelyen dr. Huszár Mihály, a Marcali Múzeum főmuzeológusa és Szanati Angéla, a Szendrey Emlékház kurátora helyezte el a tisztelet virágait.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában