Petőfi ünnep Nagykanizsán

2024.01.01. 20:00

A jövő legnagyobb kincse a gyermek

A Nagykanizsai Polgári Egylet a Deák téri Petőfi szobornál hétfőn tartotta meg a Petőfi-ünnepet. A költő 201 éve született, a civil szervezet pedig már több mint két évtizede tiszteleg Petőfi Sándor emléke előtt.

Benedek Bálint

A Nagykanizsai Polgári Egylet a Deák téri Petőfi szobornál hétfőn tartotta meg a Petőfi-ünnepet.

Fotó: Szakony Attila

Az eseményen Kóré Péter, az egyesület vezetőségi tagja, a rendezvény házigazdája felvezető gondolataiban a megjelentek előtt elmondta: lehet-e Petőfit úgy hallgatni, olvasni, hogy kiirtják, kicenzúrázzák belőle a magyar szabadságot, a magyar függetlenséget? Ideig óráig lehet. Ahogyan az 56-os emlékműnél is fotózkodhat manapság egy olyan baloldali városvezetés, akikről – bírósági papírjuk van róla - kimondható a vélemény: politikai hovatartozásuk miatt a koszorúzásuk azt jelképezi, mintha a gyilkosok koszorúznák az áldozatokat.

Ezután Dénes Sándor egykori polgármester, a jelenlegi közgyűlés önkormányzati képviselője szólt az ünneplőkhöz. Beszében kiemelte: mi magyarok, ilyenkor felidézzük költőnk alakját, szellemét, és gondolunk arra, hogy mit is jelent nekünk. Majd hosszasan méltatta Petőfi Sándor költészetét, aki 201 éve a magyar nép legkedveltebb költője maradt. Példakép és mérce is egyben.

- Bennünket, akik évről-évre összejövünk Petőfi Sándor születésnapját ünnepelni, nem téveszthetnek meg azok az arcátlan erők, akik a modernség, az európaiság nevében a legfontosabb közösségeinket, mint a család, a vallási közösségek, nem tisztelik - fűzte hozzá. - Ne feledjük, hogy hazaszeretet nélkül nem volna hazánk. Nekünk Magyarország az első és utána következik mindenki más. A jövő legnagyobb kincse pedig a gyermek, nem véletlenül lett 2023-ban az év szava a gyermek.

Ezt követően Kóré Péter hozzátette: az 56-os emlékművet, s ezt a szobrot is lehet ideig óráig sötétségbe borítani. De a nagykanizsaiak szívéből nem lehet kioltani a hűség lángját. És az fizikai megvalósulást talál, amikor most ki-ki elhelyezi gyertyáját, mécsesét a szobor talapzatán. Ez az eddig jelképesnek tartott tett sose volt ennyire valóságos. Mert az összefogás nyomában világosság támad. Petőfi visszatér.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában