Modern épület, barátságosabb környezet

2024.01.24. 14:00

Pszichiátriai osztály: előrelépés a betegellátásban

A pszichiátriai ellátás minden szegmense méltó körülmények közé került a mai nappal a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórházban, hangsúlyozta az intézmény főigazgatója a pózvai telephelyen lévő, infrastrukturális és belsőépítészeti felújításon átesett pszichiátriai osztály ünnepélyes átadásán.

Antal Lívia

Balaicz Zoltán polgármester, dr. Lupkovics Géza orvosigazgató, Vigh László országgyűlési képviselő, Dancs Jenő ápolási igazgató, dr. Gasztonyi Beáta főigazgató és dr. Sebestyén Gábor osztályvezető főorvos

Fotó: Pezetta Umberto

Dr. med. habil Gasztonyi Beáta PhD úgy fogalmazott, ezt hosszú folyamat előzte meg több mérföldkővel. Az első 2015-ben volt, akkor a rehabilitációs és a nappali ellátás újult meg a pózvai telephelyen. 2021-ben a gyermek- és ifjúsági pszichiátriai ellátást átköltöztették a kórház Kossuth utcai épülettömbjébe, ahol otthonos és barátságos környezetet biztosítottak a gyerekeknek. A pózvai telephelyről 2022 szeptemberében a felnőtt járóbeteg-szakrendelést is áthelyezték ide. 

A pszichiátriai fekvőbeteg osztály modernizálására az Országos Kórházi Főigazgatóság EFOP-projektje biztosított lehetőséget. A főigazgató kiemelte: nagy öröm számukra, hogy a projektbe bevont 13 intézmény egyike a Szent Rafael Kórház pszichiátriai osztálya lehetett, amely nettó 450 millió forintból újulhatott meg. A kórház egyes pótmunkákra közel 9 millió forintot fordított. A betegeket a jövő héttől költöztetik vissza a már megújult osztályra a szomszédos épületből.

A közeljövőben ennek is lesz funkciója, mert a pszichiátriai járóbeteg- és fekvőbeteg-ellátás modernizálása új lehetőséget is teremtett. A főigazgató bejelentette, hogy a megüresedett épületbe költöztetik átmenetileg az ápolási és a krónikus belgyógyászati osztály betegeit. Méltóbb körülményeket szeretnének biztosítani számukra, míg fel nem épül tervezett, új belgyógyászati osztály.

A negyvenéves épület energetikai felújítása mellett minden olyan korszerűsítést elvégeztek, amely a betegellátás színvonalát jelentősen megnövelte, értékelte a beruházást dr. Sebestyén Gábor, a pszichiátriai osztály vezető főorvosa. Mint mondta, a fejlesztés azért is fontos volt, mert egy barátságosabb környezetben a betegek könnyebben fogadják el a szükséges kezeléseket. Tornaszobát és több csoportszobát hoztak létre a foglalkozásokhoz, az orvosoknak, nővéreknek külön helyiségeket, amellyel a munkakörülmények is javultak.

Vigh László országgyűlési képviselő azt hangsúlyozta, hogy olyan gazdasági növekedéssel számolnak, amely lehetővé teszi, hogy a kormány még többet költsön az egészségügyre. A beruházás, a korszerűbbé váló betegellátás jelentőségéről azt mondta, fontos, hogy aki beteg lesz, mihamarabb meggyógyuljon, és mielőbb visszaálljon a munka világába.

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere a Szent Rafael Kórház elmúlt évekbeli fejlődését méltatta. Közölve számokat elmondta, hogy a 13 projekt 5 milliárd forint értékű fejlesztést jelent a kórház számára, amely épületek, osztályok felújításában, valamint korszerű orvosi eszközök beszerzésében nyilvánult meg. Kiemelte, egy egészségügyi intézményben a legfontosabb az ember, a pszichiátrián is dolgozó szakemberek hozzáállása, akik igyekeznek mindent megtenni a betegekért.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában