A magyar kultúra napján

2024.01.24. 11:00

Gálaestet rendeztek zongorakoncerttel

A magyar kultúra napján, január 22-én gálaestet rendeztek Zalaegerszegen, a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben. 

Szabó Judit

Tóth László és Mátyás István a Zalaegerszegi Szimfonikus Zenekarral

Fotó: Pezzetta Umberto

Az önkormányzati kitüntetések átadását követően különleges koncertet hallhatott a közönség, melyen együtt szólalt meg a város elmúlt években beszerzett két kitűnő hangversenyzongorája. Mátyás István zongora- és orgonaművész, a bécsi Zeneakadémia korrepetitora, valamint Tóth László zongoraművész, a Városi Hangverseny-és Kiállítóterem vezetője többek között Bartók műveiből válogatott, majd a szünet után a Zalaegerszegi Szimfonikus Zenekar közreműködésével, Sándor János vezényletével Bach két zongorára és zenekarra írt c-moll versenyművét, valamint Mozart: Esz-dúr versenyművét adta elő, amely szintén két zongorára íródott. Ezt a viszonylag ritkán játszott művet a zeneszerzőzseni saját maga és nővére számára komponálta. 

Tóth László hírportálunknak elmondta, hogy Velkey Péter önkormányzati kulturális főtanácsadó ötlete volt, hogy szólaljon meg együtt az a két Yamaha hangversenyzongora, melynek közelmúltbeli, önkormányzati és pályázati források, valamint nagyvonalú mecénások együttműködése révén történt beszerzése mérföldkövet jelentett Zalaegerszeg komolyzenei életében. Az egyik hangszer a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben váltotta fel a régi, elhasználódott zongorát, míg a másik a megyeszékhely új művészeti helyszínének, a Korona Szalonnak a lehetőségeit gazdagítja. A magyar kultúra napi programon a két csúcskategóriás hangszert két zalaegerszegi művész szólaltatta meg. Mátyás István ugyan évek óta Bécsben él, s korrepetitori munkája mellett orgonaművészként a világot járja, ezer szállal kötődik szülővárosához. Közreműködött a zalaegerszegi falumúzeumba került Klügel-orgona felújításában, és az elmúlt években több alkalommal hallhatta a közönség a hangversenyteremben is. Tóth Lászlóval pedig régi barátság köti össze - együtt jártak zeneművészeti szakközépiskolába. 

A magyar kultúra napi koncerten vastapssal jutalmazta a közönség az előadást. A gálahangversenynek méltó befejezése volt a ráadás: Mátyás István orgonán, Tóth László zongorán adta elő Georg Friedrich Händeltől Sába királynőjének érkezését. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában