Miénk itt a tér

2024.01.21. 16:30

Cseh Tamás, Sándor György, Joshi Bharat - Teaház ínyenceknek Nagykanizsán

Teaház címmel nagysikerű sorozatot indított a nagykanizsai Hevesi Sándor Művelődési Központ 1982 novemberében. Ennek a rendezvénynek néhány emlékezetes programját idézzük fel a Zalai Hírlapban megjelent híradásokkal, tudósításokkal.

Nagy Betti

Joshi Bharat bábművész volt a vendége a nagykanizsai HSMK-nak 1983-ban

„Ínyenceket és szórakozni kívánókat fogad szombat délután 17 órától a nagykanizsai HSMK. A kamarateremben újszerű sorozat kezdődik, Teaház címmel. Az első alkalommal Cseh Tamás lesz a vendég, a házigazda pedig Duró Győző dramaturg. A választék széles: Pék Pál költő mutatja be kedvenc lemezeit. Lesz kisfilmvetítés, a mini galériában pedig képzőművészeink alkotásaiból kapnak a belépők ízelítőt. A szellemi „falatozás” után bőven lesz zsíros kenyér, körözött és 10 féle teakülönlegesség. Fizetni a becsületkasszának kell.” (Zalai Hírlap, 1982. november 19.)

„A Hevesi Sándor Művelődési Központ kamaratermében megtartották a Teleház második rendezvényét, amelyre úgy jöttek a vendégek, hogy ez alkalommal valami egészen szokatlan élményben lesz részük. Ezen az estén ugyanis a fölrésznek is beillő indiai szubkontinens kultúrájával és népeivel ismerkedhettek meg a különböző korosztályok képviselői. (…) Az est indiai vendége Joshi Bharat bábművész volt, aki először vetítettképes előadást tartott hazájáról, bemutatva a különböző népcsoportokat, az indiai kultúra fellegvárait – köztük Mohendzso Dárot és Khadzsuráhot, valamint érzékeltette a közönséggel a hindu vallás és filozófia bonyolultságát. A teázó vendégek lelkesedéssel fogadták a hazánkban tanuló indiai művész kötetlen előadásmódját. Ezután J. Bharat meglepetésünkre a Toldi egy részletének tolmácsolásával kedveskedett a jelenlévőknek.” (Zalai Hírlap, 1983. január 18.)

Teaházi társalgó a HSMK-ban, Szakony Attila fotója 1987 november elején

A Teaház színes sorozatában 1983-ban a Hevesi Sándor Művelődési Központ többek között fogadta a Pécsi Balett társulatát, a Mozgó Világ folyóirat szerkesztőségének munkatársait, a közönség találkozhatott Szkárosi Endre és Géczi János költőkkel, Sándor György humoristával, a Hot Brass Band jazz együttessel, és közben pereghetett a másik teremben a Woycek című film – ezekhez a programokhoz már csak egy teakülönlegesség kellett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában