Energiatakarékos közvilágítást építettek ki Teskándon

2024.01.25. 18:30

Az áramszünetek kiküszöbölésére is megoldást keresnek

Teskánd önkormányzata többéves tervezés után, és több kivitelező ajánlatát megvizsgálva döntött a közvilágítás modernizálásáról. A folyamatosan növekvő lélekszámú községben a közelmúltban fejeződött be a beruházás, amelynek műszaki átadása is megtörtént. A kivitelezés során 191 lámpatestet cseréltek le, illetve szereltek fel kiegészítésként.

Antal Lívia

LED-es lámpatestekkel modernizálták a közvilágítást Teskándon

Fotó: Antal Lívia

A régi, már elhasználódott világítótestek fényerejét jelentősen felülmúló, nagyobb lumenértéket produkáló, LED-technológiájú lámpatestek kerültek fel a villanyoszlopokra, mondta el Sipos László, Teskánd polgármestere. Hozzátette: ezáltal növekedett a láthatóság, miközben csökkent a fényszennyezés mértéke az irányított fénysugaraknak köszönhetően. Az energia-megtakarítás, valamint a közvilágításra fordított költségek szempontjából jelentős tény, hogy az így létrejött fogyasztással csaknem négyezer kW-al csökken a felvett elektromos energia mennyisége. A tervezésben a Tempo-Vill 2000 Bt., a beruházásban az Enerin Kft., a kivitelezésben a Vilkor Kft. volt az önkormányzat partnere, míg a műszaki ellenőrzést a BeMaK Kft. végezte.

– A lakosok az eddigi visszajelzések alapján elégedettek a fejlesztés eredményével. Ugyanakkor önkormányzatunk igyekszik megoldást találni a lakosságot évek óta folyamatosan érintő pillanatnyi, vagy hosszabb ideig tartó áramszünetek kiküszöbölésére, ami a mindennapi tevékenységekben állandó zavart okoz. Elvárás lenne 2024-ben, mint például a múlt vasárnap, hogy a hajnali óráktól fél 9-ig tartó áramszünet ne forduljon elő. Ilyenkor általában mindenki otthon van, elektromos fűtés nincs, reggeli, ebéd elkészítése esélytelen. A hét közbeni pillanatnyi áramszünetek az iskolások, a home office-ban dolgozók, illetve a cégek esetében teszik lehetetlenné a folyamatos munkát. A beruházók sem szívesen helyezik ide székhelyüket, ha bizonytalan áramellátással kell számolniuk. Reméljük, hogy a szolgáltatóval közösen minél előbb sikerül kielégítő megoldást találnunk a problémára – adott bizodalmának hangot a polgármester.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában