Békét szeretnének a magyarok

2024.01.26. 12:00

A nemzeti konzultáció eredményeit ismertették Zalaegerszegen

„A magyarok a nemzeti konzultáción nemet mondtak a migránsgettókra, a külföldi befolyásszerzésre, és igent mondtak a békére és a gyermekeink védelmére” – tette közzé Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő videóüzenetében. A kérdőívet mintegy másfél millióan töltötték ki, az eredményről Vigh László országgyűlési képviselő és Balaicz Zoltán polgármester tartott sajtótájékoztatót Zalaegerszegen csütörtökön délután.

Mozsár Eszter

Vigh László és Balaicz Zoltán tartott sajtótájékoztatót a nemzeti konzultáció eredményéről Zalaegerszegen

Forrás: ZH

A kormány összesítette a nemzeti szuverenitásunk védelméről szóló konzultáció eredményét, s ahogy a kormányszóvivő fogalmazott, látszik, hogy „a magyar emberek kiálltak hazánk szuverenitása mellett és elsöprő többségük nemet mondott arra, hogy az életünket alapvetően befolyásoló kérdésekben mások döntsenek helyettünk”. A közzétett adatok szerint például a kitöltők 99,33 százaléka nem engedné, hogy migránsgettók jöjjenek létre Magyarországon, 99,32 százalékuk válaszolta azt, hogy fegyverszállítás helyett tűzszünetre és békére van szükség Ukrajnában. Ugyancsak jelentős arányban, 99,29 százalékuk vélekedett úgy, hogy minden lehetséges módon ki kell állni a magyar gazdákért, és biztosítani kell a magyar mezőgazdaság GMO-mentességét. 98,82 százalék szerint továbbra is fenn kell tartani a rezsitámogatást és 98,64 százalékuk tovább szigorítaná a gyermekvédelmi szabályozást.

A sajtótájékoztatón Vigh László országgyűlési képviselő, miniszeri biztos elmondta, a külön utas politikáért sok támadás éri a kormányt Brüsszelből. 

– Természetesen szívesen támogatjuk azokat, akik a háború elől menekülnek, ám nem szeretnénk azokat a migránsokat beengedni, akik más szándékkal érkeznek – mondta Vigh László. 

A politikus hozzátette, másfél millió ember válaszolt önként, mondott véleményt és egybehangzóan szeretnének békét. A nemzeti konzultáció olyan muníció, amivel a magyar emberek érdekeit védhetjük az Európai Unióban.

Balaicz Zoltán polgármester úgy fogalmazott, az elmúlt évek történései – pandémia, háború, energiaválság, szankciók okozta nehézségek – hatással voltak az önkormányzatok pénzügyi tervezésére és a gazdaságra, ezért mindannyiunk érdeke, hogy újra béke legyen. Ezzel a város helyzete is könnyebbé válhat. Emlékeztetett, Zalaegerszeg többször küldött segélyszállítmányt kárpátaljai testvérvárosának, Beregszásznak, s remélik, minél hamarabb véget ér a háború.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában