Az év minden napján figyelmet kell kapnia

2024.01.28. 09:35

A méhnyakrák védőoltással, szűréssel megelőzhető

Az európai méhnyakrák megelőzési hét idén január 22-e és 28-a közé esett, amit 2007-ben indított el az European Cervical Cancer Association (ECCA), az Európai Méhnyakrák Szövetség. A nemzetközi kezdeményezés legfőbb célja felhívni a lakosság, a szakma és a döntéshozók figyelmét arra, hogy ma már egyetlen nőnek sem kellene méhnyakrákban meghalnia. De még sem így történik, ezért a nőket érintő rosszindulatú daganatos betegségnek, mindenekelőtt megelőzésének, az év minden napján figyelmet kell kapnia.

Antal Lívia

Salamon Adrienn, az „Együtt Könnyebb” Női Egészségért Alapítvány elnöke online csatlakozott a zalaegerszegi rendezvényhez

Fotó: Antal Lívia

Még mindig nagyon sok nő életét követeli annak ellenére, hogy védőoltással és rendszeres szűréssel megelőzhető lenne. Magyarországon évente ezer-ezerkétszáz új megbetegedést regisztrálnak, amelyben több száz nő, anya, feleség, lány veszti az életét évente hazánkban, osztotta meg a szomorú statisztikát Salamon Adrienn. Az „Együtt Könnyebb” Női Egészségért Alapítvány elnöke online csatlakozott a Balaicz Zoltánné vezette a zalaegerszegi csoporthoz. Ők az európai méhnyakrák megelőzési héthez, illetve a Mályvavirág Alapítvány figyelemfelkeltő akciójához kapcsolódva immár nyolcadik alkalommal készítettek gyöngyből karkötőket.

- Nagyon fájó a veszteség, amikor ez a rákos megbetegedés száz százalékban megelőzhető lenne. A WHO célkitűzése, hogy a méhnyakrák teljesen eltűnjön a Földről, ehhez pedig az szükséges, hogy a lányok legalább 90 százaléka 15 éves korára megkapja a HPV-elleni védőoltást. Nagyon alacsony a szűréseken való résztvételi arány, így az is szükséges lenne, hogy a felnőtt nők

legalább 70 százaléka rendszeresen éljen a lehetőséggel - ismertette Salamon Adrienn.

A méhnyakrák kialakulásában a HPV-nek, a humán papillomavírusnak van a legnagyobb szerepe. A betegség nem okoz tüneteket a korai stádiumban, ám szűrővizsgálattal már észrevehetők a kóros elváltozások. Tehát nagyon fontos megérteni, hogy az időben beadott HPV elleni védőoltással megelőzhető a méhnyakrák. (A vakcina a 12 éves lányok mellett a fiúknak is elérhető ingyenesen.) Az évenkénti szűrővizsgálattal pedig felismerhető a betegség rákmegelőző állapota, amely megfelelő kezeléssel sikeresen gyógyítható.

- Kérünk mindenkit, hogy éljen a szűrés lehetőségével, amelyre állami finanszírozásban a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórházban is van mód. A vizsgálat csak néhány percet vesz igénybe, amely nem jár fájdalommal, viszont ha felfedeznek valamilyen elváltozást, akár életet is menthet! – szögezte le az „Együtt Könnyebb” Női Egészségért Alapítvány elnöke.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában