Helyi közélet

2024.01.06. 12:30

A magyar tenger partján is megtalálható az év madara, a kerecsen sólyom

2024-ben a kerecsensólyom lett az év madara. A faj Európai Unióban élő állományának több mint 60 százaléka Magyarországon fészkel. Kétszer is jelentős mennyiségű fiókát számoltak össze a madarászok egy Siófok közelében létesített műfészekben.

Zaol.hu

A kerecsensólyom megőrzésében a hazai természetvédelem felelőssége óriási, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 1974-es megalakulása óta kiemelt figyelmet fordít e fajra, ezért is lett a 2024-es MME 50 jubileumi év madara – tájékoztatott Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

Kerecsensólyom fiókák Siófok közelében

Ahogy arról a likebalaton.hu beszámolt, korábban nem figyeltek meg ilyen madarat Somogy vármegyében.

Viszont 2020-ban négy, 2021-ben öt fiókát fotóztak le a Magyar Madártani Egyesület (MME) Dél-Balatoni Természetvédelmi Csoportjának szakértői Siófok közelében.

Az egyedülállóan nagy populáció – a többi között – azoknak a mesterséges költőládáknak volt köszönhető, amelyeket a szakemberek nagyfeszültségű oszlopokra helyeztek ki. Itt ugyanis biztonságban vannak ezek a ritka madarak.

A teljes cikket a likebalaton.hu oldalon olvashatja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában