Megrongálódott, megkopott, ellopták

2024.01.14. 11:30

A közúti jelzőtáblákat leggyakrabban balesetek miatt cserélik és pótolják

A közúti jelzőtáblák rendkívül fontos elemei a biztonságos közlekedésnek, hiszen jelzik milyen típusú úton haladunk, elsőbbségadásra figyelmeztetnek, tiltások betartására intenek, a csatlakozó utak jelölésével pedig útbaigazítást adnak. Imre Bélától, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Zala Vármegyei Igazgatósága üzemeltetési és fenntartási osztályának vezetőjétől megtudtuk, hogy kezelésükben összesen 24 900 ilyen tábla van Zalában.

Antal Lívia

Fotó: Antal Lívia

A közúti jelzőtáblák üzemeltetése, újak kihelyezése, az elhasználódtak vagy megrongáltak pótlása a kezelő feladata, attól függően, hogy mely szervezet kezelője az útnak. Az önkormányzati fenntartású utak esetében a helyhatóságoké, a Magyar Közút esetében pedig a mi feladatunk ennek ellátása – válaszolt kérdésünkre. – Az új közúti táblák kihelyezésénél különbséget kell tennünk egy út karbantartása és átfogó felújítása között. A karbantartás során a szükséges helyeken cseréljük, pótoljuk a táblákat, míg felújítás során a tervek szerint teljesen új táblázás történik. A rendelkezésre álló források tekintetében is van különbség, hiszen üzemeltetési és fenntartási osztályként a kormányzat által biztosított működési költségvetésből gazdálkodunk. A nagyobb léptékű útfelújításokra külön keret érkezik többnyire címkézett formában. Ilyenek a TOP, illetve a Magyar Falu Program keretében induló beruházások, amelyeket a fejlesztési és felújítási osztályunk vezényel le. Amikor kész az út, a kihelyezett táblák üzemeltetése már a mi feladatunk.

Útépítés során általában módosul a forgalomszabályozás, változik a besorolási rend, új sáv vagy körforgalom épül, amit új közúti jelzőtáblákkal kell megtámogatni. A mintegy 1600 kilométeres úthálózaton 27 446 tábla van, amelyből 2546-ot nem a közút vármegyei igazgatóságának üzemeltetési és fenntartási osztálya kezel, csak nyilvántart. Ilyenek a vadveszélyt, az autóbusz-megállókat, és az út melletti létesítményeket, hoteleket, éttermeket jelző táblák. Az autóbusz-megállóhelyeket jelző táblák fenntartása részben a Volán, részben az önkormányzatok hatáskörébe tartozik a buszváróval és a járdaszigettel együtt, ismertette Imre Béla.

- A közúti jelzőtáblák cseréje egyrészt a természetes elhasználódásból adódik, mert kifakul, nem látszik rendesen. A cserék nagyobb része azonban közúti balesetek, lopás és rongálás miatt történik. Tavaly 257 közúti jelzőtáblát cseréltünk ki, amelynek jó kétharmada baleset következtében rongálódott meg. Újakat is kihelyeztünk, ezek főként vármegyetáblák voltak. A zöld tájékoztató és irányjelző táblákból 40 négyzetméternyit cseréltünk újra, mert letépte a szél, megsérült baleset miatt, illetve változott a kiírandó szöveg.

Az Országos Közutak Kezelési Szabályzata (OKKSZ) rögzíti, hogy egyes besorolási utakat milyen időközönként kell ellenőrizni, melynek része a táblák állapotának ellenőrzése is. Az autópályákat naponta kétszer, a főutakat, a forgalom nagyságától függően általában naponta, az alsóbbrendű bekötőutakat kéthetente, illetve havonta. Az útellenőr az elektronikus nyilvántartás alapján követi le a táblákat. Megsérült, kidőlt, hiányzik, veszi jegyzőkönyvbe, amely alapján a vármegye négy mérnöksége elvégzi ezek cseréjét vagy pótlását. A stop, az elsőbbséget szabályozó és a tilalmi táblák cseréje kiemelt fontosságú a közlekedés biztonsága érdekében, hangsúlyozta az osztályvezető.

- Szándékos rongáláskor sajnos, nem mindig derül fény az elkövető kilétére, emiatt a tábla cseréjének költsége minket terhel. A rendőrség által felderített elkövetővel szemben jogi úton tudunk eljárni az okozott kár megtérítése érdekében. A közút baleseteknél pedig a baleset okozója köteles viselni a helyreállítás költségét a kötelező biztosítása terhére. A biztosító nem fizet, ha ittas volt. Ilyenkor a bírósági eljárás jön szóba.

Az önkormányzati utakon az önkormányzat feladata a közúti jelzőtáblák fenntartása, cseréje, pótlása. Imre Béla elmondta, évente egy alkalommal forgalomtechnikai bejárásokat tartanak a mérnökségek az önkormányzatok bevonásával. Ilyenkor közösen ellenőrzik az önkormányzati és közúti utak csatlakozásainál a jelzőtáblákat. Esetenként szakmai elbírálás szükséges egy-egy táblakihelyezés vagy forgalmi rend változás bevezetésének indokoltságáról. Ilyen esetben a Magyar Közút az érintett hatóságok, tehát a rendőrség és a közlekedési hatóság bevonásával közösen dönt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában