Végső leheletükig kitartottak

2024.01.11. 16:43

A doni áttörés áldozataira emlékeztek Zalatárnokon

A magyar hadtörténelem egyik legnagyobb tragédiája, a doni áttörésnek nevezett hadművelet 81 évvel ezelőtt, 1943. január 12-én kezdődött, amikor a szovjet csapatok offenzívát indítottak a 2. Magyar Királyi Hadtest alakulatai ellen. Az elkeseredett ütközetnek több zalatárnoki áldozata is volt.

Gyuricza Ferenc

Soós Zsolt a zalatárnoki emlékműnél

Fotó: Gyuricza Ferenc

Soós Zsolt, a közép-zalai község polgármestere mondta mindezt csütörtökön, amikor koszorút és mécsest helyezett el a falu központjában található II. világháborús emlékműnél. Felidézte, hogy a magyar alakulatok a túlerőben lévő ellenséggel és a kegyetlen orosz téllel egyaránt küzdöttek, de dacolva a hideggel, gyakran az utolsó lőszerig vagy a végső leheletükig kitartottak, megteremtve a lehetőségét annak, hogy a hadtestek biztonságosabb körülmények között vonulhassanak vissza.  

– Az orosz fronton harcoló alakulatok tagja volt egy zalatárnoki születésű tüzér, Varga Imre is, aki szerencsésen túlélte a háborút, és ezért hálából, Istennek tett fogalmához hűen, a papi hivatást választotta – folytatta a polgármester. – Imre atya később a kezdeményezője és szervezője volt azoknak a doni zarándoklatoknak, amelyek célja az emlékezés, megbékélés és megbocsátás lett.  

Soós Zsolt megemlítette, családja személyesen is érintett volt a II. magyar hadsereg tragédiájában, anyai nagyapja, aki szintén zalatárnoki lakos volt, ugyancsak ott szolgált, majd hét évet töltött el a szovjetek fogságában. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában