Folyamatosan bővül a kínálat

2024.01.28. 19:00

A cél a Z- és az Alfa-generáció megnyerése a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban

A Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban 2024-ben is folyamatosan szervezik a bemutató órákat és foglalkozásokat. A közel 350 ezres állomány értékes régebbi és friss darabjai mellett a munkatársak a modern technológiát és innovatív ötleteiket is bevetik, hogy felkeltsék a fiatalok érdeklődését az olvasás és intézményegységeik iránt.

Szakál Eszter

A cél a Z- és az Alfa-generáció megnyerése a zalaegerszegi Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban. A muzeális gyűjtemény értékeiről Kiss Gábor szólt a diákoknak

Fotó: Szakál Eszter

A Magyar Kultúra Napján a Zrínyi-gimnázium hatodikosai ismerkedtek a bibliotékával. Feltárult előttük a múlt, a gazdag helyismereti gyűjtemény féltve óvott, muzeális kincseit a tanulóknak sok-sok érdekességgel együtt Kiss Gábor, az intézmény korábbi igazgatója mutatta be. A felnőtt részlegben a hagyományos dokumentumokat, könyveket, folyóiratokat, az olvasóteremben az öko-sarkot, majd az épület mellett a fűszerkertet tekintették meg. A rendezvényteremben egy mini Makerspace Műhelybe várták őket. Itt Deák Klaudia informatikus-könyvtáros a robotika foglalkozások tematikájából adott ízelítőt, s mozgásba hozott néhány robotot. Közben működött a vágógép, s a tanóra alatt végig üzemelt a 3D-nyomtató is.

A könyvtárban úgy látják, az ilyen típusú komplex rendezvényekre egyre nagyobb az igény.

A robot működését a tanulóknak Deák Klaudia mutatta meg
Fotó: Szakál Eszter

-A világ rohamtempóban halad előre, a gyerekeket, ahogy a hozzánk látogató csoportokon látjuk, sok impulzus éri - bocsátotta előre Tóth Renáta, a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatója, majd hozzátette: - Az, hogy felkeltsük az érdeklődésüket a könyvtár és az olvasás iránt, teljesen más eszközöket igényel, mint korábban. A robotika a rácsodálkozás lehetőségét adja, hiszen a könyvtár sokkal több lehet, mint ahogy azt sok szülő vagy gyermek gondolná. A robotikát valószínűleg azért szeretik ennyire a diákok, mert a megszokottól eltérő környezetben történik a tudásátadás, s a maguk ügyességével, kreativitásával csapatban tudnak megalkotni egy mozgó, világító, hangjelzésre induló robotot, például egy kiskutyát. Közben fejlesztjük őket, s talán a pályaorientációjukat is segítjük. Persze nem titkolt vágyunk, hogy a könyvtárról frissebb, dinamikusabb kép alakuljon ki, tudják, hogy hozzánk nemcsak az olvasás miatt érdemes bejönni, nálunk érdekes, izgalmas dolgokat is lehet csinálni.

Robotok és 3D-nyomtatóval előállított tárgyak
Fotó: Szakál Eszter

Tóth Renáta elmondta, tavasszal szeretnék megnyitni Makerspace Műhelyüket, hiszen két sikeres, a Nemzeti Kulturális Alap által támogatott pályázatot is elnyertek, ami lehetőséget biztosít eszközvásárlásra és arra, hogy szélesebb körben tartsanak foglalkozásokat. Az igazgató úgy vélte, azzal, hogy robotikára csábítják a gyerekeket, elérhetik a könyvtár és az olvasás népszerűsítését. Ugyanakkor markánsabban fordulnak a középiskolások felé, nekik rendhagyó irodalomórákat terveznek, ezek keretében akár az érettségi tételekben szereplő kortárs szerzőkkel találkozhatnak. Újdonságként ugyancsak a középiskolások számára irodalmi, önismereti tréninget hirdettek, melynek vezetésére Kajtár Krisztina irodalomterapeutát kérték fel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában