Központi Statisztikai Hivatal

2023.12.29. 15:30

Visszaesett a vaddisznó- és apróvadállomány, de őzből és szarvasból egyre több él a hazai erdőkben

Nemrég kiadott környezeti helyzetképében a hazai vadállományról is közöl adatokat a Központi Statisztikai Hivatal. A vaddisznóállomány drasztikusan visszaesett, de őzből és szarvasból egyre több él a hazai erdőkben.

Zaol.hu

A vaddisznókat a sertéspestis, és a megelőző kilövések tizedelték

Forrás: shutterctock

Az elmúlt 3–5 évben a vaddisznó kivételével a nagyvadak (gímszarvas, dámszarvas, őz, muflon) állománya stabilizálódni látszik Magyarországon, közölte a KSH. A vaddisznóállomány az afrikai sertéspestis és a terjedés megakadályozását célzó kilövések miatt már 2019-től csökkenésnek indult. Egyedszámuk az utóbbi három év alatt drasztikusan, mintegy harmadával esett vissza. 2000 óta a legnagyobb egyedszámmal rendelkező nagyvad, az őz becsült állománya több mint negyedével, a szintén őshonos gímszarvasé több mint másfélszeresére nőtt. A legnagyobb bővülés a dámszarvasállományban következett be, amelynek becsült egyedszáma az elmúlt két évtizedben 21 ezerről 46 ezerre növekedett.

Az apróvadak esetében azonban a folyamatos állománycsökkenés okoz problémát, amely az élőhelyadottságoknak az intenzív mezőgazdasági termelés miatt bekövetkező romlásával, valamint a nagyvadállomány és a ragadozók (róka, aranysakál, rablómadarak) elszaporodásával magyarázható.

Vadgazdálkodás

2022-ben a három legnagyobb egyedszámban kilőtt vadfaj a fácán (377 ezer), a vaddisznó (130 ezer), valamint az őz (109 ezer) volt. A gímszarvas és a dámszarvas terítéke lényegében a korábbi évek szintjén maradt. Az elmúlt három évben jelentős kilövésük ellenére a becsült létszámuk alig csökkent. A korábban már említett ASP (afrikai sertéspestis) és a kilövések hatására a vaddisznóállomány jelentett létszáma 2000 óta a legalacsonyabb szintre, 59 ezerre csökkent.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában