Restaurálták a zalaegerszegi haranglábat

2023.12.08. 16:30

Újra éke a Jánkahegynek

A Zalaegerszeg Turizmusáért Egyesület projektjében újult meg a jánkahegyi harangláb, amelynek története az 1860-as évekre nyúlik vissza. A feljegyzések szerint eredeti helye Olában, a Jézus Szíve Ferences Templom környékén volt, ott állították fel, és onnét került a Jánkahegyre 1922-ben.

Antal Lívia

A kápolna és a felújított harangláb előtt (balról jobbra) Varga Csaba, Galbavy Zoltán és Pais Kornél

Fotó: Seres Péter

A sajtótájékoztatón Galbavy Zoltán önkormányzati képviselő felidézte azt is, hogy a harangláb szomszédságában 1996-ban szentelték fel a Szerdahelyi Károly tervezte Szent Antal kápolnát, és helyezték el Hadnagy György szobrászművész Stációját. Akkor a harangláb is megújult, az idő elteltével azonban ismét restaurálásra szorult, amely az egyesület, az önkormányzat és a jánkahegyi közösség összefogásában valósult meg.

Varga Csaba, a Zalaegerszeg Turizmusáért Egyesület elnöke azt mondta: minden olyan érték megóvásán dolgoznak, amelyekkel növelni tudják a város idegenforgalmi vonzerejét. Elmondta, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-től kapott 10 millió forint támogatásból 6,5 milliót költöttek a harangláb felújítására. A megmaradt összeget turistaútvonalak tábláira fordítják.

A harangláb helyreállítását Varju András főrestaurátor szakértő támogatásával a Zala-Ép Kft. végezte. Pais Kornél, a zalaegerszegi LÉSZ Kft. ügyvezetője elmondta, a stációkat is felújították Hadnagy György közreműködésével.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában