Binder és Borbély duó koncertje

2023.12.05. 11:00

Tiszteletbeli zeneiskolások lettek

Bartók és Kodály zenei univerzumának megjelenése a kortárs improvizációban címmel adott koncertet hétfőn a Farkas Ferenc Zene- és Aranymentés AMI-ban Binder Károly (zongora) és Borbély Mihály (szaxofon, tárogató) kettőse.

Benedek Bálint

Tiszteletbeli zeneiskolássá fogadták a művészeket, balról: Borbély Mihály, Baráth Adrien és Binder Károly Fotó: Szakony Attila

A koncert előtt a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem két oktatóját, Baráth Adrien az intézmény igazgatója köszöntötte és méltatta kivételes pályafutásukat. Elmondta: immár egy évtizede ápolnak szoros kapcsolatot a művészekkel, akik ezúttal a Magyar Művészeti Akadémia pályázatának jóvoltából állnak színpadra. Előtte pedig egyéni foglalkozásokat, kurzust tartottak a növendékeknek és a tanároknak.

Ezután az igazgató meglepetést is tartogatott a művészeknek, méghozzá tiszteletbeli kanizsai zeneiskolásokká avatta őket, melyet egy oklevéllel pecsételt meg.

- Az akadémia oktatási programjának támogatásából szívesen felkeressük az ország több zeneiskoláját, de ebből a sorból soha nem maradhat ki Nagykanizsa - ezt már Borbély Mihálytól hallottuk. - Nagyon jó a fogadtatás, a szakértő közönség és a szervezés. A dél-zalai város jazz életének és a zeneoktatásnak múltja van. Olyan fókuszpontja a vidéki zenei életnek, amit nem szabad kihagyni. Évek óta Kodály és Bartók zenei világa, hangzása és kompozíciós módszerei kerülnek a középpontba, melyek nagy hatást gyakoroltak a jazz muzsikára. Az anyatejjel nemcsak a magyar kultúrát, hanem e két szerző zenéjét is magunkba szívtuk. Binder Károllyal együtt még a népzene vonalán is elindultunk és ez egy fontos gyökérzet, ami élteti a mai napig a muzsikánk sokszínűségét.

A kanizsai koncerten jazz standard átdolgozások mellett az adventi időszakhoz kötődő zenéket is felvillantottak ezzel téve teljessé az ünnepi várakozást.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában