Előadás a zalai romák helyzetéről

2023.12.05. 09:30

Közösségi terek és tanodai programok

A zalai romák helyzetéről, szociális, kulturális, oktatási és elhelyezkedési lehetőségeiről tartott előadást a közelmúltban Orsós Vendel, a Zala Vármegyei Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke. A kanizsai roma nemzetiségi önkormányzat Teleki utcai közösségi házába elsősorban zalai roma vezetőket hívtak, hogy a helyzetértékelést követően közösen gondolkodjanak a jövőről.

Pásztor András

Orsós Vendel, a Zala Vármegyei Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke tartott helyzetértékelést

Fotó: Szakony Attila

Mint arról Orsós Vendel megyei elnök beszámolt: a roma társadalom helyzete megosztott, nagy részük a perifériára szorult, sokan a létminimum alatt élnek, másik részük évek óta külföldön vállal munkát.

– A hagyományos értelemben vett roma kultúra is kihalóban van, a mai fiatalok többsége a nyelvet is alig beszéli, tulajdonképpen elindult egy asszimilációs folyamat – vélekedett Orsós Vendel, aki jelezte: ismét létre kell hozni olyan közösség tereket, ahol a roma fiatalok megismerhetik a cigányság hagyományait és kultúráját. – A korábban jól működő tanodai rendszert is kivették a roma szervezetek kezéből, ezek működtetését is szeretnénk visszaállítani – hangsúlyozta a vármegyei elnök, majd arról beszélt, hogy a kanizsai roma nemzetiségi önkormányzat tevékenysége nemcsak Zalában, de országos szinten is példaértékű.

Az előadást követően Teleki László, a kanizsai roma nemzetiségi önkormányzat elnöke a szervezet munkájáról szólva kiemelte annak oktatási, karitatív és közösségi programjait.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában