Miénk itt a tér

2023.12.13. 20:00

Könyvek és hangszerek – régi üzletek Zalaegerszegen

Régi zalaegerszegi üzletekről írtunk már, most bejegyzésünkben két belvárosi boltot idézünk fel, az egyik a Műszaki és Hangszerbolt, a másik – bár létezik ma is, de új helyen – a Tüttőssy utcában 1978-ban megnyílt könyvesház.

Nagy Betti

Téli Könyvvásár a Simon István Könyvesházban 1983 decemberében, Polgár Tamás fotója

Forrás: ZH-Archívum

1978. április 10-én került sor Zalaegerszegen a költészet napja országos eseménysorozatára, melynek egyik programja volt a Simon István Könyvesház ünnepélyes megnyitója. Erről beszámolt a Zalai Hírlap másnapi lapszáma. „(…) a vendégek sorra átvonultak a városközpont közeli, népszerűen csipkeháznak nevezett épülettömbjébe, ahol Zalaegerszeg új könyvkereskedelmi centruma, a könyvesház kapott helyet. Méghozzá nem is kis helyet: csaknem 270 négyzetmétert foglal el az eladótér és raktár, egyelőre a majdani teljes készlet felével, mintegy hárommillió forint értékű könyvvel és hanglemezzel várva a vásárlókat.” Avatóbeszédet Preszter Sándor, a Művelt Nép Könyvterjesztő Vállalat igazgatója mondott, a könyvesházat a zalaegerszegiek nevében Kustos Lajos tanácselnök vette át, köszöntve a névadó, az ünnepségen megjelent Simon István özvegyét.

„A zalaegerszegi mozipalota épületének földszintjén kiképzett két üzlethelyiségben minőségi készruhaboltot, valamint rádió- és hangszerboltot nyit a Zala megyei Népbolt vállalat. A berendezés mindkét bolthoz elkészült már, s a jelek szerint a két üzlet a megye legkorszerűbb kereskedelmi egységei közé tartozik majd. Megnyitásuk a tavasz folyamán várható.”  - jelent meg a hír a Zalai Hírlap 1957. február 5-ei lapszámában.  Az új Rádió- és Hangszerbolt igen népszerű lett a város lakói körében, megnyitása óta, az eltelt másfél évben több mint kétezer rádiót adtak el, lemezjátszóból 350 darabot, 5 darab zongorát és közel kétszázan vásároltak tangóharmonikát, valamint 18-an vettek harmonikát az elmúlt év utolsó negyedében. (Zalai Hírlap, 1959. január 10.) 

1968. június elején új helyére, a Marx térre költözött át a Rádió- és Hangszerbolt, ahol a régi Bútorbolt újjávarázsolt helyiségében bőséges áruválasztékkal, tágas üzlettel várta a vásárlókat. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában