Miénk itt a tér

2023.12.17. 17:37

Kobajasi Kenicsiró karmester zalaegerszegi fellépései

A Magyar Televízió 1974-es Nemzetközi Karmesterverseny győztese a Kobajasi Kenicsiró (Kobayashi Ken-Ichiro) lett. Hamar megszerette magyar közönség a mosolygós japán zenészt. Országszerte több fellépésnek tett eleget, többek között Zalaegerszegen, ahova háromszor is ellátogatott a művész.

Nagy Betti

Fotó: ZH Archív

A zalaegerszegi Megyei Művelődési Központ színháztermében rendezte meg az Országos Filharmónia az egyik legrangosabb hangversenyét 1976. október elején. Az új bérletsorozat nyitányként Kobajasi Kenicsiró vezénylésével a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar lépett fel. „Szünet után Kodály Zoltán: Háry János szvitjével folytatódott a hangverseny, és már az első akkordok után érezni lehetett, hogy nem mindennapi zenei élményben lesz része a közönségnek. Az előjáték kromatikus futamai, a kristály tiszta unisono-dallamok igazi mesevilágot varázsoltak elő. A bécsi harangjáték minden hangszerelési bravúrja igazi könnyedséggel szólalt meg a fúvós és ütőhangszereken, majd a III. tétel („Tiszán innen, Dunán túl”) gyönyörű brácsaszólója készítette elő remekül a mindig fokozódó erejű népi dallamok kibontakozását. A cimbalomnak adott kulcsszerep még jobban aláhúzta a kodályi mondanivalót. A szerző szellemes humorát csodálhattuk a „Napóleon csatájában”, s elsősorban a szakszofon- és oboaszólók nagyszerű megformálása tetszett. A már szinte elcsépeltnek tartott „Intermezzo”-tétel jelentette az est igazi meglepetését. Kobajasi olyan hangszíneket hozott felszínre a zenekarból, amelyekre csak igazi nagy művész képes. Szinte új művet hallottunk: „magyar nyelven” szólaltatta meg a verbunkos-dallamot. Kodály forma művészetének tisztasága, klasszikus üde harmónia világa teljes szépségében bontakozott ki a karmester keze alatt.” (Részlet Vas János kritikájából a Zalai Hírlap 1976. október 12-ei lapszámában.)

Képgalériánkba a Zalai Hírlap archívumából válogattunk fotókat Kobajasi 1990 és 1994-es zalaegerszegi fellépéseiből.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában