Háromszáz éve érkeztek a településre

2023.12.10. 09:30

Keresztet avattak a németek Magyarszentmiklóson

A helyi német nemzetiségi önkormányzat szervezésében szombaton Adventi napot tartottak. A programot a templom kertjében a németek új keresztjének megszentelése nyitotta, melyet Roca Daniel Celestin plébános áldott meg.

Benedek Bálint

A keresztet Roca Daniel Celestin plébános áldotta meg a felújított templomkertben Fotó: Szakony Attila

A rendezvényen Czinki Ferenc, a Magyarszentmiklósi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke köszöntötte a jelenlévőket. Köszöntő beszédében elmondta: különféle dokumentumok tanúsága szerint a német őseik 300 évvel ezelőtt Koblenz városából és környékéről települtek át erre a dél-zalai településre. A Rajna-vidékről érkezett felmenők emlékére tavaly már készítettek egy emléktáblát, melyet elhelyeztek a templom kertjében.

- A tábla arra is felhívja a figyelmet, hogy az ide érkezett németek figyeltek rá, hogy továbbörökítsék az identitásukat - folytatta. - Az ezredfordulóig német nyelven sokan beszéltek, később viszont eltűnt. A tudatunk megmaradt erős és megingathatatlan, s igyekszünk az anyaföldi leszármazottainkkal is tartani a kapcsolatot, hiszen ezer szállal kötődünk a németekhez. A 220 fős településünkön a legutóbbi népszámlálási adatok szerint 60 fő vallotta magát német nemzetiségűnek, ami boldogságra ad okot. 

Czinki Ferenc hozzátette: eleik keresztényekként érkezetek Magyarszentmiklósra, s a hitüket évszázadokon keresztül megtartották, ezért döntöttek amellett, hogy az emléktábla fölé kereszt is kerül.

- Igyekeztünk méltó körülményeket teremteni a templom körül - fogalmazott. - Tavaly, a nagykanizsai Lancsák Lajos kertészmérnök tervei alapján és segítségével a nemzetiségi önkormányzat finanszírozásával 800 ezer forintból közel kétszáz cserjét és fát ültettek el. A keresztkészítésben Horváth Ferenc kanizsai faipari vállalkozó segített. A Zala Vármegyei Német Nemzetiségi Önkormányzat 500 ezer forinttal támogatta a keresztállítást, melyhez a magyarszentmiklósi szervezetünk további egy millió forintot biztosítottunk.

Majd Roca Daniel Celestin plébános áldotta meg a keresztet. Ezután a Fűzvölgyi dalostársak karácsonyi koncertjével folytatódott a program katolikus templomban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában