A hókotrókat nem kellett bevetni

2023.12.06. 10:06

Jól "dolgozik" a só Nagykanizsán

A dél-zalai városban szerda hajnali 2.30 óra óta esik a hó. Az idő előrehaladtával az intenzitása nem csökkent, viszont a levegő hőmérséklete még nem indokolja azt, hogy a hókotrókat is bevessék a szakemberek.

Benedek Bálint

Megérkezett a hó Kanizsára, a parkokban még befedte a tájat, de folyamatosan olvad Fotó: Szakony Attila

A Netta-Pannonia Környezetvédelmi Kft. közterület-gondozási osztályának vezetője, Csendes Tamás elmondta: az Országos Meteorológia Szolgálat előrejelzése alapján várták is a havat, ami hajnalban megérkezett Nagykanizsára. A munkagépek 3 órakor elindultak, alapvetően síkosságmentesítést végeztek.

- A hó vastagsága nem tette lehetővé a hómennyiség eltolását, a szabályok szerint 5 centiméter alatt nem toljuk el a havat - fogalmazott. - E mennyiség alatt csak sózunk és a síkosságmentesítést végzünk. Mivel nulla és plusz 1 Celsius-fok között alakul a külső hőmérséklet, a kiszórt útszóró só nagyon szépen "dolgozik" a városban, nem is indokolt továbbra sem a hótolás. Már a latyak is kezd olvadni. Az érdesítő anyaggal kevert só alkalmazására nem került sor.

Hozzátette: egy nagyobb és egy kisebb méretű gépjárművel kezdték meg a munkát, ezt tovább bővítették két úgynevezett multicar, és két további sószóró autóval. Emellett a járdákon, lépcsőkön és buszmegállókban kézi erővel takarítják a kollégáik a havat.

- Az előrejelzés alapján egész napra havazást, havas esőt jósoltak, eddig úgy tűnik, éjjelre áll el - mondta Csendes Tamás. - Jelenleg nem számítok jelentős hóvastagság kialakulására, ugyanis folyamatosan olvad.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában