A legnagyobb külföldi beruházás Szlovéniában

2023.12.20. 14:30

Gyógyszergyártó központ létesül Lendván

A részben magyarlakta szlovéniai térség, a Muravidék jövőbeni gazdasága szempontjából meghatározó lehet az a beruházás, amit a napokban jelentettek be Lendván. A történelmi magyar kisvárosban a svájci tulajdonú gyógyszeripari vállalkozás, a Lek zöldmezős beruházásként egy új, modern, biológiai alapú gyógyszergyártó központot kíván felépíteni, s ezzel 300 új munkahelyet hoz létre. A mintegy 400 millió dollár értékű beruházás alapkövét Robert Golob szlovén kormányfő és Richard Saynor, a svájci Sandoz igazgatóságának elnöke jelenlétében helyezték el a leendő üzem számára kijelölt területen.

Gyuricza Ferenc

A gyógyszeripari központ létesítéséről – amely az eddigi legnagyobb külföldi beruházásnak számít Szlovéniában – idén márciusban született döntés. A svájci tulajdonos egy csúcstechnológiai központ létrehozását ígéri, amit 2026 végén terveznek beindítani. Szándékaik szerint Lendván olyan biológiai gyógyszerkészítéshez szükséges hatóanyagok gyártása indulhat el, amelyek reumatológiai, onkológiai és immunológiai betegségek gyógyítására alkalmasak. A Sandoz szlovéniai leányvállalata, a Lek ennek érdekében már évek óta folytat kutatásokat, s jelenleg is dolgoznak egy 35 fős szakembercsoport kialakításán, az ő feladatuk lesz a biofarmakológiai tevékenység beindítása. Ehhez a teamhez hamarosan további szakemberek csatlakoznak. A lendvai központot három egység alkotja majd, egy korszerű üzemcsarnok, ahol a termelés zajlik, egy energetikai bázis, amelynek feladata a központ termelés szükségleteinek biztosítása lesz, és egy raktárépület.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában