Helyi közélet

2023.12.31. 16:56

Fatüzelésre álltak át az óvodában Pusztaszentlászlón

Jelentős költségmegtakarítást vár Pusztaszentlászló önkormányzata attól az önerős beruházástól, amit a közelmúltban hajtottak végre a közép-zalai település óvodájában. Az intézmény új fatüzelésű kazánt kapott, amivel nemcsak az épület fűtését oldják meg a jövőben, de a használati melegvíz-ellátást is ezáltal biztosítják.

Gyuricza Ferenc

A fejlesztés kapcsán Kaj Istán polgármester elmondta: az egyrészt energiaracionizálási célokat szolgál, ám ennél is fontosabb volt számukra az energiabiztonság, s így már két kazán is üzemelt a két szintes épületben.

A kazánt beszerelő Murvai Antoni próbaüzemet végez. Mögötte Kaj István polgármester
Fotó: Gyuricza Ferenc

- A pusztaszentlászlói óvoda és bölcsőde fűtése ezidáig gázüzemű kazán segítségével, illetve központi rendszeren keresztül történt – magyarázta a polgármester. – A 2022 őszén jelentkezett energiakrízis azonban arra ösztönözte a képviselőtestületet, hogy a költségnövekedések ellensúlyozására, illetve a fűtés állandóságának biztosítása érdekében alternatív megoldásokat keressünk. Ennek során döntött úgy a képviselőtestület, hogy egy 76 kilowatt teljesítményű fatüzelésű kazánt, illetve hozzá egy 3000 literes puffertartályt vásárolunk, ugyanakkor a meglévő gázkazánt is üzemben tartjuk.  

Kaj István szerint ennek praktikus okai vannak, azokon a napokon, amikor az intézmény nem fogad gyermekeket – tehát hétvégeken, ünnepnapokon, vagy intézményi szünet idején – a gázkazán tartja az alacsonyabb hőmérsekletet, míg a nyitvatartási napokon a fatüzelésű kazánnal oldják meg a fűtést. Utóbbit a falugondnok és az önkormányzat által foglalkoztatott karbantartó kezelik, a tüzifát pedig a fizikai dolgozók dolgozzák fel a kazánhoz.  

- Ezzel a megoldással a korábbi gázköltségünk a felére-harmadára csökkent – folytatta Kaj István. – A teljes megtakarításunk természetesen nem ennyi, hiszen tűzifát kell biztosítanunk az új kazánhoz, de a megtakarításunk így is több százezer forintos nagyságrendű. A tűzifa olcsóbb, mint a gáz, aminek az ára a mi esetünkben a nyolcszorosára emelkedett, ugyanakkor van vele munka, de így is hasznos volt ezt a döntést meghoznunk. Az új fatüzelésű kazán segítségével ráadásul a használati melegvizet is elő tudjuk állítani, ami szintén hozzájárul az említett mértékű költségmegtakarításhoz.  

A polgármester azt is elmondta: az energiahatékonyság növelése és a további költségcsökkentések érdekében az óvoda épületét külső szigeteléssel látják el. Erre az időjárás függvényében várhatóan az első negyedévben sor kerül, a beruházás költségeire pedig a területi operatív programban elnyert pályázati támogatás biztosítja a fedezetet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában