TOP plusz

2023.12.22. 19:00

Európai uniós támogatásból valósulnak meg a beruházások

A 2027 végéig tartó európai uniós tervezési ciklusban támogatott városfejlesztési programok módosítását is jóváhagyták a képviselők az önkormányzat a legutóbbi önkormányzati közgyűlésen.

Arany Gábor

Megújulhat az Ady-iskola régi szárnya

Fotó: A szerző

A Településfejlesztési operatív program pluszban a megyeszékhely 8,5 milliárd forint támogatásban részesül. Ezek felhasználási módját, a finanszírozható beruházások arányait az Európai Unió határozza meg. Legjelentősebb elemként említhető meg a Zalaegerszeg és Teskánd közötti kerékpárút amelyre 1 milliárd forint jut. (Ezt a TOP plusz vármegyei keretéből finanszírozzák.)
A közgyűlés utáni tájékoztatóján Balaicz Zoltán polgármester elsőként említette meg a 956 millió forintos támogatással megvalósuló, négyévszakos, fedett, fűthető, egész évben használható gyermekjátszóház építését ami a pláza és a jégcsarnok mögötti beépítetlen területen kapna helyet.
Mint kiemelte, hiába van a városban 85 játszótér, ebből a Bóbita és az alsóerdei számít csak nagynak, de ezeket sem lehet használni rossz időjárás esetén. Ezen túlmenően az Űrhajós utcai és a Napsugár óvoda, a Tipegő bölcsőde energetikai felújítására 700 millió forint jut. A ságodi óvoda felújítása 291 millió forintos költséggel szerepel a programtervben, míg a bazitai gyermekintézmény újjáépítésére 391 szánnak. A város egységes intézményi energetikai irányítási rendszerének kiépítésére 100 millió forint költhető a támogatásból. Megújulhat az Ady-iskola régi szárnya, erre 324 millió forintot terveznek költeni. Közösségi tereket alakítanak ki Páterdombon, Kaszaházán, ezekre 300 millió forint jut. Az Északi Ipari Park infrastrukturális fejlesztése és bővítése 2,1 milliárd forinttal szerepel a tervekben. A pedagógiai szakszolgálatok kertvárosi épületének felújítására 506,5 millió forintot fordítanának. A korábbi TOP-ból kimaradt orvosi rendelők _ Kölcsey, Mátyás király, Gazdaság utca _ korszerűsítése is megtörténhet, ezek költségeire 250 millió forintot számítanak. Kulturális és helytörténeti programokra, kiadványokra, konferenciákra, rendezvényekre, képzésekre 200 millió forint költhető. A logisztikai központ közműfejlesztésére 300 millió forint áll rendelkezésre. Ezen kívül 758 millió forint jut új üzemcsarnok építésére, gazdasági területek fejlesztésére. Tervezik kilátó építését Ebergényben, illetve Csácsbozsokon, ezekre 100-100 millió forintot szánnak, míg a Natura 2000-es területet támogató beavatkozás 4 millió forinttal szerepel a sorban.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában