Szent Márton templom

2023.12.17. 14:15

Európa legnagyobb beltéri betleheme

Ezúttal is Vörsön, a Szent Márton templomban látható Európa legnagyobb beltéri betleheme, amit advent első vasárnapján ünnepi szentmise keretében Neumajer Zoltán fonyódi esperes áldott meg. A Jézus születésének történetét bemutató életkép január végéig tekinthető meg a somogyi településen.

Gyuricza Ferenc

A vörsi betlehem központi részlete

Fotó: Gyuricza Ferenc

A több mint 60 négyzetméter alapterületű vörsi betlehem története 1948-ra nyúlik vissza, a helyiek egy spontán ötlet alapján akkor építették fel először az akkor még kisebb életképet a lebontott Jézus Szíve oltár helyére. Az azóta alaposan kíbővített, s évről évre újra megalkotott óriási betlehem alapja gipszből, a többi része pedig – ember- és állatfigurákat leszámítva – kizárólag természetes anyagokból készül. Építése általában több mint egy hetet vesz igénybe, s általában 3 köbméternyi tuja, 20 darab fenyőfa, illetve négy köbméternyi faanyag szükséges hozzá. A bemutatását általában pásztorjátékkal kötik össze, erre idén az Ungvárszki Imre balatonszentgyörgyi plébános által koncelebált szentmisét követően került sor. A vörsi betlehemet évente több mint tízezren látogatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában