Különleges alkotások a Szentlélek-templomban

2023.12.07. 07:00

Értelmi sérült fiatalok dolgoztak együtt egy napon át a hévízi iskola diákjaival

Különleges képzőművészeti alkotóműhelyt szervezett a hévízi Illyés-iskolában a Lámpás ’92 Közhasznú Alapítvány. Az értelmi sérült művészek a fürdővárosi diákokkal együtt dolgoztak, most pedig kiállítás nyílt a Szentlélek-templomban az elkészült képekből.

Péter B. Árpád

Az értelmi fogyatékossággal élő művészek a kiállítás megnyitóján a hévízi Szentlélek-templomban

Fotó: Péter B. Árpád

Varga Zoltán, a civil szervezet elnöke elmondta, művészeti programjaik két évtizede biztosítanak lehetőséget a Kárpát-medencében élő tehetséges értelmi sérült felnőttek képzésére, illetve arra, hogy ők a képzőművészet eszközeivel kifejezhessék gondolataikat.

Idén a szervezők ismét színes programsorozattal készültek, melyben helyet kaptak nemzetközi alkotótáborok, workshopok, találkozók és kiállítások is. Hévízen pedig együtt alkottak az értelmi fogyatékossággal élő művészek és az Illyés-iskola tanulói, s ez egyben különleges érzékenyítő és szemléletformáló projekt is volt.

Varga Zoltán: Ezekkel a programokkal is segítjük az elfogadást, illetve a sérültek integrációját
Fotó: Péter B. Árpád

– Célunk minden hasonló rendezvénnyel az, hogy a részt vevő iskola diákjai kicsit közelebb kerüljenek a fogyatékossággal élő emberek világához, megismerjék értékeiket, megértsék a helyzetüket, s ezzel segítsük az elfogadást, illetve a sérültek integrációját – fogalmazott Varga Zoltán.

Papp Gábor: A fiatalok másodpercek alatt megtalálták a közös hangot
Fotó: Péter B. Árpád

A Csendes csodák című kiállítás megnyitóján Papp Gábor polgármester kijelentette, az alkotónapon a fogyatékossággal élők hatalmas nyitottsággal dolgoztak együtt a hévízi fiatalokkal, „s másodpercek alatt megtalálták a közös hangot, amit mi, akik szemtanúi voltunk ennek, egyfajta csodaként éltünk meg”.

Csepregi Mária: Az általános iskola egyik legfontosabb feladata, hogy megtanítsa a gyerekeket a másság elfogadására
Fotó: Péter B. Árpád

Csepregi Mária, az Illyés-iskola igazgatója arról beszélt, a Csendes csodák-projekt az intézmény tanulói és pedagógusai számára sok megható pillanatot hozott. Az alkotóműhely sokat adott a fiataloknak, sőt: fejlesztette a személyiségüket, „hiszen az érzékenyítés fontos momentum a mai világban”, tette hozzá, majd kiemelte, az általános iskola egyik legfontosabb feladata, hogy megtanítsa a gyerekeket a másság elfogadására, arra, hogy „mindenkiben rejlik egy kis csoda, csak esélyt kell adni arra, hogy ezt megmutathassa.”

Kiss László: A Jóistentől valamennyien kaptunk valamilyen talentumot
Fotó: Péter B. Árpád

Kiss László esperes-plébános mindehhez hozzáfűzte: a Jóistentől valamennyien kaptunk valamilyen talentumot, és ezt bizonyítják az elkészült alkotások is, amelyek még több hétig láthatók a Szentlélek-templomban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában