Passzold vissza Tesó!

2023.12.26. 16:30

Eredményes az elhasznált mobiltelefonok gyűjtése a kanizsai Halis-könyvtárban

Benedek Bálint

Az eddig beérkezett készülékarzenál, jövőre lehet gyarapítani

Forrás: Halis-könyvtár

A Jane Goodall Intézet közös kampányt indított a KÖVET Egyesület, az Afrikáért Alapítvány és a Védegylet Egyesület segítségével, ami a magyar háztartásokban korábban használt, de használaton kívülre került mobiltelefonokat célozta meg. Ezeket a készülékeket az emberek elpakolgatják különböző rejtett zugokba, ahol aztán évekig lapulnak, amíg egyszer csak kidobják. Nem is sejtve micsoda kincs rejlik ezekben. A mobiltelefonok előállításához szükséges koltán ércet Afrikában, veszélyeztetett fajok, például gorillák és csimpánzok élőhelyén bányásszák, felemésztve erdeiket. Ezt a folyamatot szeretnék megfékezni, így elhatározták, hogy az ilyen mobilokat újrahasznosítás céljából összegyűjtik. Arra kérnek mindenkit, hogy nézzen körül otthon, vegye elő, keressen egy általuk létesített gyűjtőpontot, és dobja be a kihelyezett dobozukba.

Ilyet évekkel ezelőtt a nagykanizsai Halis-könyvtárban is kihelyeztek. Az akció sikerét jól mutatja, hogy a bibliotékában eddig 41 darab mobiltelefont, kettő GPS készüléket és 12 darab telefontöltőt helyeztek el. Bár az őszi kampány lezárult a gyűjtés folyamatos, január 2-től várják kidobásra szánt készülékeket.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában