2023.12.16. 20:00
Bőven van halválaszték a zalaegerszegi üzletben
A statisztikák szerint karácsonyi halfogyasztásunk negyven-ötven százaléka az egész évesnek, mintegy tízszerese a vevők igénye ilyenkor az átlagoshoz képest. A kereskedőknek kihívást jelent felkészülni a frissen lehalászott hazai vagy a külföldről importált halakból.
Talpalóné Császár Éva bolti eladó a zalaegerszegi halboltban szürke harcsával és amúrral a kezében.
Fotó: Pezzetta Umberto
Balogh Sándor halkereskedő – aki a beszélgetés alatt is éppen egy süllő szállítmányt intézett – arról tájékoztatott, hogy ebben az időszakban a megszokottnál több mennyiséget kell tárolni, tisztítani, s az ilyenkor leterhelt beszállítókat is időben kell megkeresni.
- Tengeri, fagyasztott halat szinte az egész világból importálunk, Argentínától az Egyesült Államokon át Kínáig, Vietnámig. A fogás után néhány hónapon belül a hűtőinkbe kerülnek a halak – mondta a kereskedő. - A hazai haltenyésztők leginkább ponttyal, szürke és afrikai harcsával látnak el minket. A vevők keresik a süllőt is, azt nehezebb beszerezni. A ponty a slágeráru, könnyű vele dolgozni, jól eltartható egy-két napig. Azt leginkább halászlébe, rántott halnak vásárolják. Az emberek többsége ilyenkor már lefőzi a halászlevet, hogy ne karácsonykor kelljen. Az ünnepek előtt egy-két nappal ugranak be a friss pontyszeletért, amit belefőznek a levesbe.
Balogh Sándor hozzátette, Magyarországon az I. világháború előtt sokkal több halat ettünk, a magyar ponty Európa szerte híres volt. Az emberek jó része fél a szálkától, a harcsafilét azonban nem mindenki engedheti meg magának. A keszthelyi, kanizsai és egerszegi üzletekben szívesen megmutatják, hogy miként kell beirdalni, illetve elmondják, hogy elkészítés után hol találunk benne szálkát. A kereskedő szerint ha többféle lenne a kínálat, akkor a magyarok is több halat ennének.