Miénk itt a tér

2023.12.01. 11:30

„Az egyetlen gyógyszer, amit nem lehet gyógyszertárakban előállítani” - véradások

Budapesten 1951. április 14-én a Vöröskereszt I. Országos Értekezletén Ratkó Anna egészségügyi miniszter megnyitóbeszédében szólt a Vöröskereszt „Véradásra kész” mozgalmáról is, mely elkezdődött az ország egész területén.

Nagy Betti

Ajándék a 100. véradónak, Vályi Sándornak Lentiben, 1972. áprilisában

Fotó: ZH-Archívum

„A vérátömlesztés az orvostudomány nélkülözhetetlen fegyverévé vált. Betegek, sérültek ezrei, százezrei az átömlesztett vér segítségével nyerték vissza egészségüket, életüket. A gyógyításhoz sok-sok munka, gondos ápolás, megfelelő gyógyszerelés, nem egyszer műtét szükséges. (…) Csak egyetlen gyógyszer van, amit nem lehet gyógyszertárakban előállítani: az emberi vér. Az emberi vér megfelelő mennyiségben történő előteremtéséhez igen sok véradóra van szükség.” (A Magyar Vöröskereszt Zala megyei elnökségének felhívásából részlet a Zalai Hírlap 1959. november 5-ei lapszámából.)

1988. november 27-én a véradók napja alkalmából az országos ünnepséget Zalaegerszegen tartották a Hevesi Sándor Színházban. Dr. Szilvás Rudolf, a Magyar Vöröskereszt megyei vezetőségének alelnöke az eseményen megnyitotta a zalai véradó mozgalom történetét felelevenítő kiállítást. Az ünnepségről tudósított a Zalai Hírlap másnapi lapszáma: „Az ország minden részéből érkezett vendégeket Újvári Sándor, a megyei tanács elnöke köszöntötte, s emlékeztetett arra, hogy alig több mint egy évvel ezelőtt a Vöröskereszt zalai küldöttértekezletén hangzott el a javaslat: legyen minden évben véradók napja. Dr. Hantos János, a Vöröskereszt Országos Végrehajtó Bizottságának elnöke ünnepi köszöntőjében megemlékezett azokról, akik 1954. november 27-én a mozgalom úttörőiként érdemelték ki a Magyar Népköztársaság Elnöki Tanácsa kitüntetését. Az elődök érdemeit is megörökíti, hogy kitüntetésük dátuma, november 27-e lett a véradók napja.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában