Bemutatták a TOP 100 kiadványt

2023.12.06. 20:00

A zalai nagyvállalatok tudták emelni árbevételüket 2022-ben

Bemutatták a TOP 100 Zala vármegye gazdasága 2023 című kiadványt, amelyet a NAV Zala Vármegyei Adó- és Vámigazgatósága, a Zala Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint szerkesztőségünk, a Zalai Hírlap 11. alkalommal jelentetett meg. A zalaegerszegi Arany Bárány Hotelben megrendezett eseményen Zala gazdasági helyzetét és vállalkozói szektorának teljesítményét elemezték a felszólalók.

Antal Lívia

Dr. Vadvári Tibor alpolgármester, Kovács Dezső, a Zala Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, dr. Varga Andrea, a Zala Vármegyei Kormányhivatal főigazgatója, Czunyiné dr. Bertalan Judit kormánybiztos, dr. Kaszás Anita, a NAV zalai igazgatója, Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő, Vigh László országgyűlési képviselő és Horváth A. Attila, a Zalai Hírlap főszerkesztője

Fotó: Antal Lívia

A zalai TOP 100 kiadvány hiteles adatokat tükröz a vármegyei gazdaságról, amelyet a vállalatvezetők és a vállalkozásvezetők kíváncsian figyelnek, mert az első száz vállalat minta és példa is egyben, mondta Kovács Dezső, a Zala Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Kifejtette, hogy a vármegye iparfejlesztésének sikere nagymértékben múlik a gazdaság szereplőinek felkészültségén. Kiemelte, az iparkamara éppen ezért érez felelősséget abban, hogy megossza a nagyvállalatok működési tapasztalatait, folyamatainak, kultúrájának felépítését a gazdasági ökoszisztéma többi szereplőjével.

Czunyiné dr. Bertalan Judit Zala vármegye gazdasági helyzetét elemezte
Fotó: Antal Lívia

Czunyiné dr. Bertalan Judit, az Északnyugat-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna kormánybiztosa a zónán belüli gazdasági teljesítmények közötti eltéréseket és kitörési pontokat vázolta fel. Mint mondta, Zala vármegye elindult egy úton az önvezető és az elektromos járművek kutatás-fejlesztésével, a hadiipar is megjelent Zalaegerszegen, amely olyan iparágakat vonzhat be, mint többek között a digitális logisztika, a felhőalapú számítástechnika vagy a robotika. Úgy vélekedett, hogy ha a vállalkozások, és az induló vállalkozások profilját ezek ernyője alá lehet fogni, akkor az önvezető járművekkel való gazdasági gondolkodás biztos alapot jelent a piacon. Hozzátette, ez csak egy kitörési pont, amelyben a szakképzésnek nagy feladata lesz, mert a következő éveket az ehhez szükséges kompetenciák átadása határozza meg. Hangsúlyozta, Zalaegerszeg egyik az öt helyszínből az országban, ahol ilyen képességek irányába tud a gazdaság erősödni.

A rendezvény résztvevői érdeklődéssel forgatták a TOP100 kiadványt
Fotó: Antal Lívia

A 2022-es év a várakozásokkal ellentétben a társasági adóbevallások tükrében nem is bizonyult olyan rossznak, mint azt az év vége felé a romló infláció és gyengülő forint miatt vélték, mondta dr. Kaszás Anita, a NAV Zala Vármegyei Adó- és Vámigazgatóságának igazgatója. A gazdasági társaságok mintegy 28-30 százaléka tudta emelni árbevételét. Ez meglátszik a realizált nyereségoldalon is, hiszen a TOP 100-ba bekerülő cégek 40 százalékkal több profitot tudtak elérni. A vármegyében legerősebb a feldolgozóipar, amely mind az árbevétel, mind a foglalkoztatottság tekintetében jó évet produkált 2022-ben. Ugyanakkor a 2023-as esztendő számai lesznek azok, amelyek a tavalyi év gazdagsági válságának kihatásait megmutatják.

Fotó: Antal Lívia

A rendezvényen köszöntőt mondott Vigh László országgyűlési képviselő, valamint dr. Vadvári Tibor, Zalaegerszeg alpolgármestere. Köszöntötték továbbá az EuroSkills Gdansk 2023 szakmai verseny zalai díjazottjait, Offner Mártont, Darabos Lilit és Szabó Bencét.

A Top 100 kiadványból kiderült, hogy 2022-ben Zalában a legnagyobb nettó árbevételt, 79,7 milliárd forintot a ZÁÉV érte el. A második helyen végzett 49,8 milliárddal a Gartner Intertrans Hungária, harmadik lett a Szabadics Építőipari Zrt. 39,4 milliárdos árbevétellel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában