Helyi közélet

2023.11.30. 10:30

Zalai véradókat díjaztak a fővárosban

Hazánkban 1988 óta ünneplik a véradók napját és immár harmincötödik alkalommal díjazzák a legelszántabb önkénteseket és szervezeteket. Idén a véradók napi ünnepségen Budapesten zalaiak önzetlen segítségét is megköszönték, illetve elismerték.

Korosa Titanilla

Balról Skoda Szabolcs, Rubi Jánosné a Magyar Vöröskereszt Zala Vármegyei véradásszervező koordinátora Réthy Béla, Simon Istvánné

A gutorföldei Réthy Béla önkéntes véradóként végzett példamutató magatartása elismeréséül Pro Vita oklevelet kapott a rendezvényen. Réthy Béla főiskolásként adott először vért, azóta is rendszeresen, immár 107 alkalommal nyújtotta karját. Már 68 éves, de szeretne továbbra is vérével segíteni beteg embertársainak a gyógyulásban. Példamutatása és a fiatalok véradásra ösztönzése lakóhelyén, Gutorföldén nagyban hozzájárul a véradások sikerességéhez.

Kitüntetésben részesült Skoda Szabolcs, a Lenti Mentőállomás dolgozója, az Országos Vérellátó Szolgálat kivizsgáló tisztje, akinek a Magyar Vöröskereszt Országos Vezetősége a véradásszervezés támogatásáért adományozott elismerő oklevelet.

Skoda Szabolcsnak a közösségi médiában végzett szervező-tájékoztató munkája eredményeként a donorok száma szépen emelkedik Lenti térségében, valamennyi véradáson üdvözölhetnek első véradókat. Ő maga is 60 alkalommal adott már vért.

Simon Istvánné a Magyar Vöröskereszt lenti területi vezetője elmondta a kitüntetések kapcsán, hogy 2023-ban Lentiben 4 alkalommal szervezett véradást, ezek mindegyike országosan az adott napi donorszámokat illetően első helyezett volt. Emellett sikeresek a környékbeli települések véradásai is.

- Egyre több az irányított véradás is, amikor a betegnek műtét előtt több egységnyi vért kell biztosítani – tette hozzá Simon Istvánné. - Jó látni milyen nagy az összefogás a barátok, ismerősök körében. Első hívásra jelentkeznek és segítenek. A díjazottaknak gratulálunk, további sikereket és jó egészséget kívánunk valamennyi szervezőnek és donornak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában