Laparoszkópos beavatkozások sebészeti robottal

2023.11.07. 12:30

A Versius-szal ismerkednek a műtéti specialisták

Interaktív bemutató keretében a robotsebészet eszközével ismerkedhetnek ezen a héten a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház műtéti specialistái.

Antal Lívia

A Versius robotkarjait állítja be Kajtár Csaba, a rendszer applikációs szakértője

Fotó: Zala Megyei Szent Rafael Kórház

A Versius névre keresztelt újgenerációs sebészeti eszköz a laparoszkópos technika továbbfejlesztett változata, mely az urológia, a nőgyógyászat és a sebészet területén finomítja tovább a beavatkozást, pontosítja a vezérlést. A folyamatot ember irányítja, hiszen a sebész egy konzol segítségével mozgatja a robot karjait, mialatt egy monitoron három dimenzióban látja a műtéti területet. A konzol csökkenti a sebész és az asszisztenciát végzők fizikai terhelését, ami garantálja a koncentrációképesség megtartását. A beavatkozások során sok esetben hosszú időn keresztül biztosítani kell ugyanazt a pozíciót, ami a robot karjának semmiféle nehézséget nem jelent, az újabb parancsig mozdulatlan marad. Precíziós jellegéből adódóan a robot olyan területeket is el tud érni, melyekre a hagyományos módszerek nem adnak lehetőséget.

Ismerkedés a robotsebészeti eszközzel         
Fotó: Zala Megyei Szent Rafael Kórház

A Versius rendszert egy cambridge-i székhelyű vállalat fejlesztette ki. A robotasszisztált rendszerek alkalmazásával a műtéti beavatkozások még precízebben hajthatók végre, melyek eredményeként a betegek kórházban töltött ideje csökken, gyógyulási és jobb életminőségre való esélyük pedig nő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában