Zrínyi Miklósra emlékeztek

2023.11.29. 07:00

Történelmi emléktúra Muravidéken és a Muraközben

November 20-án a horvátországi Zrínyi-megemlékezésekhez csatlakozott a Zalai Magyar Nemzeti Szövetség és a Rákóczi Szövetség Zalaegerszegi Szervezete. Néhány nappal előtte a Zalaegerszeg értéktárába bekerült Zrínyi-kiállítással - aminek a Mindszentyneum adott helyet -, és a városháza előtti koszorúzással tisztelegtek a költő és hadvezér emléke előtt.

Mozsár Eszter

A kursaneci Zrínyi-megemlékezésen koszorúz a két zalai szervezet nevében Paál István elnök és Badacsonyi Lajos tag

Forrás: ZH

Paál István, a két zalai szervezet elnöke lapunknak küldött beszámolójában hangsúlyozta: immáron 15 éves hagyomány, hogy a Trianon után elcsatolt, valaha Zala vármegyéhez tartozó szomszédos területek magyar történelmi emlékeit rendszeresen látogatják. Ennek jegyében csatlakoztak a horvátországi Zrínyi ünnepséghez, a szervezet tagjai mellett idén dr. Császár Zoltán, a KDNP Zalai Választmánya elnöke és a keszthelyi Bognár Károly, a Keresztény Gondolkodású Honvédelmi Egyesület képviselője vett részt az egész napos programon.

A zalaiak először Muravidék központját, Lendva történelmi nevezetességeit tekintették meg, köztük a hegyen magasodó Szentháromság kápolnát, ahol a híres Hadik katonacsalád sarja, a hős lendvai várkapitány, Hadik Mihály üvegkoporsóban pihenő, természetes módon mumifikálódott teteme található. Ezután a török által soha elfoglalni nem képes Bánffyak lendvai várát és a magyar történelem kiemelkedő eseményeit és személyeit bemutató Zala György (Mayer György) termet tekintették meg, ahol a budapesti Hősök terén lévő szoborcsoporttól az Aradi Vértanúk emlékművén keresztül számos szoborkompozíciójában gyönyörködhettek. A világhírű szobrász mellszobra méltán díszíti a magyar anyagi támogatásból létesített, Európa hírű Makovecz Művelődési Ház bejárata előtti teret, tette hozzá Paál István.

Az elnök hozzátette, utazásuk egyik fő célja a magyar-szlovén nyelvű oktatási rendszert megvalósító gimnázium és diákjainak meglátogatása volt, ahol a 300 fős középiskola igazgatóhelyettese és több tanulója fogadta küldöttségüket. Évekkel korábban itt mutatták be a " Zrínyi Miklós élete és működése " című tárlatot, amit egy héten át láthattak a zalaegerszegi Mindszentyneumban. Az igazgatóhelyettes áttekintést nyújtott a gimnázium helyzetéről, a diákság jelenkor által motivált gondolkodásáról, életükkel kapcsolatos terveikről.

A megemlékezők csoportja
Forrás: ZH

Ezt követően lépték át a horvát határt Senkovecnél (régi nevén Szentilona), ahol megkoszorúzták a Zrínyiek temetkezési kápolnája falán lévő emléktáblát, majd megálltak Csáktornyán, az1906-ban magyarok által emelt Zrínyi emlékműnél, végül a fő megemlékező ünnepség helyszínére, Kursanecre (egykor Zrínyifalva) érkeztek, ahol emlékmisén vettek részt. Paál István hozzátette, a rendezvény a valamikori halálos esemény színhelyén, az Altan grófnő által felállított emlékmű hiteles másolatánál kezdődött, amely most a helység központját jelenti. A megemlékezők itt érdekes természeti jelenségre figyeltek fel: teljes körben élénkpiros színezte a lemenő nap a horizontot. Emlékeik szerint ugyanilyen vörös volt az ég legutolján Kanizsa vidékén 1973-ban, a Szent Korona végleges visszatértének alkonyán.

A kursaneci ünnepségen a csáktornyai Zrínyi Gárda Duro Bell elnökkel, míg a murakeresztúri Zrínyi Kadétok egyesületi elnökük, Kovácsné Kővágó Anna kíséretében vonultak fel. A megemlékező beszédet Matija Posavec, Muraköz megye prefektusa tartotta, aki elmondta: " Medimurje (Muraköz) büszke történelmére, különösen a nemesi Zrinski (Zrínyi) család örökségére, amelynek képviselői Muraköz évszázados uralkodóiként és bánokként megváltoztatták ezen területek és Európa történelmi menetét.”

Az ünnepségen rész vett mások mellett Robert Meglic senkoveci és Nikola Novak felső-kursaneci polgármester. Magyarországot a Horvátországi Magyar Nagykövetség képviseletében Gyöngyös Zsófia, Zágráb megye magyar önkormányzati képviselője és cserkészetének tagjai, dr. Padányi József vezérőrnagy, a Zrínyi Katonai Akadémia igazgatóhelyettese, Kocsis Edit, a Zrínyi Újvár ásatásainak feldolgozója, Kelei Zita Őrtilos polgármestere, Varga Zoltán szigetvári alpolgármester és Salamon Ferenc várkapitány képviselte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában