Ez történt

2023.11.16. 17:00

Térségi híreink röviden

Mozsár Eszter

Önkormányzati elismeréseket adtak át a szociális munka napján Nagykanizsán. Képünkön a díjazottak a polgármesterrel, balról: Szakács Andrea Zsófia, Balogh László és Bata Orsolya

Fotó: Szakony Attila

Folytatódik a keszthelyi faültetési projekt

A fasorok városa projekt keretein belül folytatódik a faültetés Keszthelyen. A Fő téren elültetett 16 csemete után a már meglévő fasorok hiányzó darabjait pótolják, ezt követően kezdődik az új fasorok létesítése. A csemeték kiválasztásánál kiemelt figyelmet fordítanak azok környezettűrő képességére. Mecseki kőrist ültettek a VÜZ Kft. munkatársai a sétálóutcán. Ez a fafajta évtizedek óta ad árnyékot a városnak ezen a részén, most a fasorból hiányzó két növényt pótolták a szakemberek. Keszthely önkormányzatának kiemelten fontos a faültetés, az elmúlt két évben előre meghatározott koncepció szerint történtek a telepítések. Az idén már csaknem kétszáz fát ültettek el, ehhez adódik majd hozzá a további 234 csemete. Az idei évben pótolták többek között a Georgikon utcában lévő fasort, a strandokon pedig összesen 65 fát ültettek el. A Schwartz lakótelepen teljesen új fatelepítést hajtottak végre. Városszerte főként hárs kerül a földbe, hiszen ebből van a legtöbb, de oszlopos tölgyet és vadgesztenyét is ültetnek. Ez utóbbiból telepítik a legnagyobb számú csemetét. A következő napokban a piactéren és a Bem utcában is ültetnek fákat. A projekt keretében többek között a Fodor és a Georgikon utcában, a Hévízi, a Tapolcai, a Zsidi és a Csapás úton telepítenek új fasorokat.

Önkormányzati elismeréseket adtak át a szociális munka napján Nagykanizsán

Az önkormányzat a szociális munka napja alkalmából szervezett ünnepséget hétfőn a Medgyaszay Házban. Az eseményen a köszöntők mellett elismeréseket is átadtak. Az eseményen megjelent Balogh László polgármester, Kanász János, Surd polgármestere, dr. Schauta Marcell, a Nagykanizsa-Surd-Zalakomár Szociális Társulás elnöke, valamint a Nagykanizsai Család- és Gyermekjóléti Központ, illetve a Nagykanizsai Egyesített Szociális Intézmény munkatársai. A narrációban elhangzott: azoknak a szakembereknek mondanak köszönetet, akik nap mint nap felelősségteljesen, áldozatkészen, nagy szakmai alázattal végzik munkájukat – segítik az elesetteket, a kirekesztetteket, a támogatásra szorulókat. Majd Balogh László polgármester köszöntötte az egybegyűlteket. Kiemelte: fontos, hogy olykor megálljunk egy pillanatra és ezt felhasználjuk arra is, hogy köszönthessük a hétköznapok elesettjeinek segítőit. A szociális munka napja alkalmából most azok munkáját köszönték meg, akik a település érdekében végzett magas színvonalú, elkötelezett tevékenységükkel jelentős mértékben hozzájárultak Nagykanizsa szociális szolgáltatásainak kiemelkedő ellátásához, a hátrányos helyzetű lakosok életminőségének javításához. Balogh László polgármestertől elismerést vett át: Szakács Andrea Zsófia, a Nagykanizsai Egyesített Szociális Intézmény munkatársa, valamint Bata Orsolya, a Nagykanizsai Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársa. Ezt követően a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház két művésze, Debrei Zsuzsanna és Mihály Péter egy ismert dalokból álló zenés produkciót adott elő.

10 és fél millió forintos fejlesztés a zalaegerszegi Tipegő Bölcsődében

Felújították a kerítést, a konyhát, rendbe tették a homokozót, a közelmúltban pedig új törölközőtartókat is elhelyeztek a zalaegerszegi hatcsoportos Tipegő Bölcsőde gyermekmosdóiban. Ez összesen 10,5 millió forint fejlesztést jelent, amelyről sajtótájékoztatón számoltak be. A Kis utcában található Tipegő Bölcsőde annak az épületegyüttesnek a része, ahol idén energetikai rekonstrukciót hajtott végre az önkormányzat, idézte fel Böjte Sándor Zsolt, a városrész önkormányzati képviselője. Mint mondta, a 182 millió forintos saját erős beruházás legfontosabb célja az volt, hogy az épületegyüttesben található három intézményt leválasszák egymástól. Így kapott különálló fűtési rendszert új kazánnal a bölcsőde, amelynek rögtön érezhették előnyeit, ahogy beindult a fűtési szezon. A képviselő szóba hozta, hogy körzetében a Kosztolányi téri tagóvoda lehetett részese az önkormányzat napelemprogramjának. Az intézmény áramellátását szeptembertől már napelemrendszer biztosítja. A képviselő méltatta az intézmény vezetése és a vállalkozások összefogását, amelynek köszönhetően több minden megújulhatott a bölcsődében az elmúlt három évben. Erről Tóth Tímea, a Tipegő Bölcsőde vezetője adott részletes tájékoztatást. Elmondta, 2021-ben és 2022-ben a kerítés rekonstrukciója valósult meg összesen 3,2 millió forintból. A konyha felújítása 2,4 millióba, a homokozók rendbetétele 2,6 millióba, míg az új törölközőtartók 2,3 millió forintba kerültek, amit mind vállalkozók finanszíroztak.

A fiatal vállalkozók hete rendezvénye Zalaegerszegen

A napokban zajló Fiatal vállalkozók hete országos rendezvényfolyamhoz csatlakozva kedden a Pannon Egyetem zalaegerszegi kampuszán rendezték meg a zalaegerszegi fiatal vállalkozók fórumát, melyet Gál Katalin, a FIVOSZ (Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége) Zala vármegyei elnöke nyitott meg, az egybegyűlteket Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere köszöntötte, aki beszámolt a város fejlesztési terveiről is. Az előadások sorát Joós Attila, a Webmark Europe KFT. ügyvezetője nyitotta, aki az AI (mesterséges intelligencia) szerepéről szólt Mit hozhat a jövő? címmel. A résztvevők a kezdő vállalkozások támogatási formáiról és a vállalatmenedzselésről is hallhattak, az esti kerekasztal-beszélgetésen pedig "A nagy bukások és sikerek" cím alatt Péntek Károly, a Windoor csoport, Böjte Sándor, a Böjte Ékszer, Joós Attila, a Webmark, Őry Kornél, a HUMDA/TRP vezetője, Balogh Ádám, a VOSZ Zala vármegyei elnöke és Gál Katalin osztotta meg tapasztalatait.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában