Magyar Honvédség: 176 évvel ezelőtt alakult

2024.05.21. 14:09

Gábor Áron szobrát koszorúzta meg a Nagykanizsai Honvéd Egyesület

A 176 évvel ezelőtt alakult Magyar Honvédség évfordulója alkalmából kedden az egykori Gábor Áron laktanya bejáratánál elhelyezett Gábor Áron-szobornál szervezett megemlékezést a Nagykanizsai Honvéd Egyesület.

Benedek Bálint

Fotó: Szakony Attila

Az eseményen Körtvélyessy Attila, a Nagykanizsai Honvéd Egyesület elnöke elmondta: 1992-től a kormány határozata alapján május 21-én ünneplik a magyar honvédelem napját. A magyar szabadságharc tavaszi hadjáratának csúcspontjaként, háromhetes ostrom után 1849-ben e napon foglalta vissza Buda várát a Görgey Artúr tábornok által vezetett honvédsereg Hentzi osztrák császári tábornok csapatától.

Gábor Áron szobor, koszorúzás
Koszorúzás a Gábor Áron-szobornál, balról: Körtvélyessy Attila, Bődör László nyugállományú honvéd százados és Balogh László
Fotó: Szakony Attila

A megemlékezésen Balogh László polgármester is szólt az egybegyűltekhez. Beszédében kiemelte: a magyar honvédség tűzben edzett erő, mert a ’48-as márciusi forradalomban fogant, a magyar nemzet létrejötte és a magyar szabadság szülte.

– A honvédség megalapítása a legnagyobb nemzeti eszméinkhez kötődik, és nemzetünk legjobbjait tömörítette, az akkori hősök pedig ma is példaképeinkként állnak előttünk – folytatta Balogh László. – Abban a nemzeti egységben jött létre, amely Nagykanizsát öt laktanyás katonavárossá emelte. Püspöki Grácián honvéd előtt is fejet hajtunk, aki a leírások szerint a Zala megyei 47. honvédzászlóalj zászlóvivőjeként tűzte ki az első magyar zászlót a vár falára.

Ezt követően az emlékezők elhelyezték koszorúikat Gábor Áron szobránál.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában