Szükség esetén 12 órás váltott műszakokban nonstop dolgoznak

2023.11.10. 19:00

Téli üzemmódra váltott a Magyar Közút Zalában is

Bár nyomokban sem mutatkozik a leghidegebb évszak, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. november 10-én téli üzemmódra állt át.

Arany Gábor

Illusztráció

Fotó: Archív

Az ezzel kapcsolatos tudnivalókról pénteken az állami útfenntartó cég megyei igazgatóságán tartottak tájékoztatót a társszervezetek képviselőinek részvételével. Mórocz József igazgató érdeklődésünkre arról beszélt, hogy a négy zalai mérnökségen 24 órás ügyeletet vezettek be. Felkészült a téli elhárításban dolgozó 120 munkatársuk, valamint e héten megtörtént a gépek ellenőrzése. Ez azt jelenti, hogy szükség esetén 12 órás váltott műszakokban nonstop foglalkoznak a hóeltakarítással és a síkosságmentesítéssel. Zalában az M76-os gyorsforgalmi út 8,3 kilométere mellett 1690 kilométer fő- és mellékút, valamint 60 kilométer külterületi kerékpárút üzemeltetése vár a közutasokra.
A beavatkozásokhoz három kategóriába soroltattak az utak. Az őrjáratos út teljes hosszában síkosságmentesítenek, takarítják a havat, a rajonos utak esetében ez a veszélyes szakaszokra vonatkozik, míg a fehér utakon csak a havat távolítják el. Mindezt persze nem egyszerre, hanem ütemezetten végzik el. A műveletek szintjét négy fokozatban határozták meg a készenléttől a síkosságmentesítésen át egészen az elhárításig, amikor a folyamatos havazás, hófúvás, vagy épp az ónos eső már állandó munkára szólít embert és gépet. Ehhez már rendelkezésre áll 4600 tonna útszóró só, 46 ezer liter kalcium-klorid, 650 tonna érdesítő anyag; e mennyiség átlagos téli időjárásban elegendő lesz. Mindezeket 38 nehézgépjárművel, 8 rakodógéppel juttatják ki, és szerződés alapján behívható még további 45-60 jármű. Szükség esetén 11 hómaró is hadra fogható. Az utak oltalmára 28,5 kilométeren hórácsot helyeztek ki, további 21,6 kilométeren számítanak az erdősávok hófelfogó képességére.

Mórocz József igazgató adott tájékoztatást a téli tudnivalókról
Fotó: A szerző


Szabó István alezredes, a katasztrófavédelem megyei igazgatóhelyettese arról beszélt, hogy az időjárás szélsőségeire kell készülni. A hatékony beavatkozás feltétele az együttműködés, a gyors, pontos információcsere a különböző szervezetek között.
Soós Szabolcs alezredes, a rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályának munkatársa a defenzív vezetés fontosságára hívta fel a figyelmet. Szólt arról is, hogy a szabálysértők kiszűrésére mind gyakrabban ellenőriznek a levegőből, amihez két nagy teljesítményű drónt vetnek be.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában