Évente kétszer szervezik meg

2023.11.23. 16:08

Retró véradóhét kezdődik hétfőn Zalaegerszegen

A régmúlt idők hangulatát felidézve várják a donorokat hétfőtől a vérellátó szolgálat megyeszékhelyi intézeténél.

Arany Gábor

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Elnur

A  Zalaegerszegi Területi Vérellátóval együttműködve a retró véradóhetet a Magyar Vöröskereszt Zalaegerszegi Területi Szervezete évente két alkalommal,  nyáron és az adventhez kapcsolódva taertja meg, mert ezekben az időszakokban a szabadságolások, leállások miatt kevesebb véradó jelentkezik, ám az egészségügynek szüksége van a készítményekre. 

Zalában a Vöröskereszt 40 ezer véradót tart nyilván, közülük 15 ezer tekinthető aktívnak, azaz alkalmanként ad vért. Az aktivitás azonban csökkenőben van, ennek kompenzálására a Vöröskereszt munkatársai rendszeresen mozgósítanak. Ez azt jelenti, hogy a időről időre felveszik a kapcsolatot a nyilvántartott véradókkal. Telefonon, levélben, sms-ben keresik meg őket és kérik fel véradásra, amennyiben a donor egészségi állapota és életkörülményei ezt lehetővé teszik.  Az olyan kiemelt alkalmakkor, mint a retró véradás a vérellátó szolgálat munkatársai is mozgósítanak. A két szervezet együttműködésének eredményeként a tervezett véradásokat eddig mindig sikerült teljesíteni, azaz hetente a 250-300 egység vért levették, ennyi donor jelent meg véradáson. 

A retró héten a vérellátó Zárda utcai intézetében hétfőn és csütörtökön 8-18 óra, kedden és szerdán 12-18 óra, míg pénteken 8-14 óra között várják a donorokat. A várakozás elkerülésére a véradásra az interneten előre lehet időpontot foglalni. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában