Nyugdíjas egyesületek vetélkedtek egymással

2023.11.14. 15:30

Petőfi műveltségi vetélkedő a Mindszentyneumban

Petőfi Sándor János Vitéz verséből készült rajzfilm egyik jelenetét kellett puzzle-darabkákból kirakni a Mindszentyneumban megrendezett Petőfi műveltségi vetélkedő résztvevőinek.

Antal Lívia

Gasparics Lászlóné, Telkes Éva, Tájcsnek Károly, Rétyi Erzsébet és Szalay Judit a lovászi olajbányászoktól

Fotó: Antal Lívia

A Nyugdíjasklubok és Idősek „Életet az éveknek” Országos Szövetsége Zala Vármegyei Szervezete által meghirdetett rendezvénynek ez volt az egyik feladata, amelynek megoldásával sikerrel próbálkoztak a benevező, időseket tömörítő egyesületek.

A Petőfi 200 emlékév kapcsán az „Életet az éveknek” országos szövetség vármegyei szervezete több programot szervezett, amely igényként merült fel a nyugdíjasklubok részéről. Dr. Kocsis Gyula elnök elmondta, hogy Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója, valamint a költészet napja tiszteletére elsőként versmondó versenyt rendeztek április 13-án. Miután Petőfi Sándor sok versét megzenésítették, jött az ötlet, hogy rendezzenek egy dalostalálkozót a nyugdíjas egyesületek énekes csoportjainak részvételével. Ennek május 13-án adtak helyt.

- November 14-én pedig elérkeztünk a műveltségi vetélkedő megrendezéséhez, amellyel a Petőfi-évet szeretnénk lezárni. A feladatokat a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Zalai Tagozata elnöksége állította össze, amellyel kellő hangsúlyt és komolyságot kívántuk adni az események – emelte ki dr. Kocsis Gyula.

Dr. Kocsis Gyula a mikrofonnál, az asztalnál a zsűri: Kiss Gábor, Szemes Béla, Csengei Ágota és Iványi Ildikó

A műveltségi vetélkedőn 10 + 1 feladatot kellett a csapatoknak megoldaniuk, amit Kiss Gábor, az irodalomtörténeti társaság zalai elnökhelyettese moderált. A rövid élete alatt majdnem ezer verset írt Petőfi életére, munkásságára, korának történéseire, az utókor emlékezetére vonatkoztak a feladatok, amelyekre a nehézségtől függően több-rövidebb időt hagytak. A vetélkedő feladatait háromtagú zsűri értékelte, melynek elnöki tisztségét Csengei Ágota, a Mindszentyneum igazgatója látta el. Tagjai Szemes Béla, az irodalomtörténeti társaság zalai tagozatának elnöke, valamint Iványi Ildikó, a tagozat titkára voltak.

Kiss Gábor moderálta a vetélkedő feladatait

Az esemény megnyitóján a zalaegerszegi Nefelejcs Nyugdíjasklub tagjai megzenésített Petőfi-verseket adtak elő. Zalaegerszegről rajtuk kívül még a következők vettek részt a vetélkedőn: a Göcseji Barangolók Egyesület, a Szív- és Érbeteg Egyesület, a Besenyő a 2000-es Években Alapítvány, a kertvárosi, valamint az évgyűrűk nyugdíjasi, illetve a Hagyományápoló Kertbarát és Kulturális Egyesület. Lovásziból az Olajbányász Egyesület, Lentiből a Civil Nyugdíjas Klub, Nagykanizsáról a Nyugdíjas Pedagógusok Egyesülete, Keszthelyről a Bethlen Gábor Nyugdíjas Egyesület vett részt.

A Nefelejcs Nyugdíjas Klub énekkara megzenésített Petőfi-verseket adott elő

Minden résztvevő csapat emléklapot kapott, az első három helyezett értékes ajándékokat, színházjegyeket, könyveket, amiket a Petőfi Irodalmi Múzeum, Lenti és Zalakaros polgármestere, illetve a Hevesi Sándor Színház ajánlott fel.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában