"A költő visszatér"

2023.11.09. 18:30

Petőfi-emlékhelyet avattak a pókaszepetki iskola udvarán

"A költő visszatér", énekelték a Pókaszepetki Festetics Kristóf Általános Iskola tanulói a Kormorán Együttes dalát csütörtökön délután a 200 éve született Petőfi Sándor alakját megidéző emlékműsor programjában.

Arany Horváth Zsuzsa

Tóth András, Nagy Bálint, Kovács Árpádné és Varga István koszorúzta meg a Petőfi 200 emlékév alkalmából készült új emlékhelyet

Fotó: Pezzetta Umberto

A tanulóifjúságot és a meghívott vendégeket Kovács Árpádné, az iskola igazgatója köszöntötte, ő idézte fel beszédében a Petőfi-emlékhely létrehozásának ötletét és kivitelezését. A pókaszepetki diákok a Határtalanul program jóvoltából korábban járhattak a Petőfihez kapcsolódó erdélyi helyszíneken, mondta az intézmény vezetője. Az iskolaudvart mostantól díszítő emlékhelyen Petőfi Sándor tölgyfából készült arcképe és a kokárda fogadja a szemlélőt, az alkotás helybéli faragó, Pápai János ügyességét dicséri. A tölgy fontos szimbóluma a községnek, már Pókafa címerében is szerepel a tölgylevél. 

"A kis Szatmár megyei falu, Nagyar határában áll egy több száz éves tölgy csonkja, amit 1846 környékén Petőfi többször is meglátogatott. A tölgy, a magyarok fája, nemcsak Petőfihez kötődik, hanem Pókaszepetkhez is, hiszen Pókafa ősi címerében már megtalálható volt a tölgylevél. Ezért került az emlékhelyre egy tölgy ága, amelyen Petőfi Sándor faragott arcképe és az ő forradalmának szimbóluma, imádott Júliájának az ajándéka, a kokárda látható. A tölgyág a helyi erdőkből kapott ajándék, a fafaragást pedig helyi amatőr képzőművészünk Pápai János készítette. Az emlékhely mellett található egy különleges zászló, amely piros, fehér és zöld virágokból áll. Ennek a gyökerei is Erdélybe vezetnek. Csíkkozmáson megtiltották, hogy a községházára kirakják a magyar zászlót, ezért az emberek egy nagy dombot készítettek, amelyen mindig díszlenek nemzeti zászlónk színei a piros fehér és zöld virágok", hallhatta a közönség az igazgatónő beszédében.

Az ünneplőket, köztük a környező települések polgármestereit Tóth András polgármester mellett Varga István, a Zalaegerszegi Tankerület szakmai vezetője is köszöntötte, felidézve Petőfinek a magyar irodalomban elfoglalt helyét, s megköszönve a tantestület munkáját.

Az alsó tagozatos versmondó kör szavalata mellett zenés irodalmi összeállítás idézte fel a költő életét, majd koszorúzásra került sor. Az emlékezés virágait Nagy Bálint, a térség országgyűlési képviselője, közlekedési államtitkár helyezte el Varga Istvánnal, Kovács Árpádnéval és Tóth Andrással, majd a gyerekek vittek zászlókat és mécseseket az udvar legújabb ékességéhez.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában