Megújult a Szévíz-csatorna

2023.11.25. 12:30

Működőképes, fenntartható vízhasználati rendszer alakul ki Vöckönd és Pötréte között

A klímaváltozás káros hatásainak mérséklését is szolgálja a beruházás.

Arany Gábor

A szakaszduzzasztónál tartották meg a beruházás átadási ünnepségét

Fotó: A szerző

Az ünnepélyes átadását pénteken tartották Pölöske és Zalaszentmihály határban a Szévíz-csatornán épített szakaszduzzasztónál. 

Az Európai Unió támogatásával közel 774 millió forintból megvalósított projekt célja a Szévíz-csatorna komplex rendezése Vöckönd és Pötréte között, azaz a torkolattól a 23+500 kilométerszelvényig olyan beavatkozásokkal, amelyek hozzájárulnak a térség vízgazdálkodásának javításához. Az aszályos időszakokban a vízhiányok enyhítéséhez és a természetes vízkészletek hasznosíthatóságának növeléséhez. A vizek többletéből eredő kedvezőtlen hatások megszüntetéséhez járul hozzá a meder vízszállító képességének helyreállítása a csatorna esésének optimalizálásával, továbbá a villámárvízkor kialakuló vízhozamok biztonságos, károk nélküli levezetésével.

Hazánkban a 19. század közepén 90 ezer hektár volt az öntözésre alkalmassá tett termőterület, ám ténylegesen csak 11 hektáron éltek ezzel a lehetőséggel. A történeti visszatekintést dr. Sifter Rózsa, a kormányhivatal vezetője tette az átadáson mondott beszédében. A hasznosítás mértéke összefüggött a gazdasági, politikai helyzettel, illetve az időjárással, mutatott rá. Hazánkban a víz ellen és a vízért a mai napig küzdeni kell. Ez különösen igaz most, a globális klímaváltozás idején, amikor hosszú száraz időszakokat váltanak intenzív esős periódusok, mondta.
A vízgazdálkodás szerepe felértékelődött az életünkben, a klímaváltozás kihívásainak meg kell tudnunk felelni, amihez ez a beruházás is hozzájárul, szögezte le Nagy Bálint, a térség országgyűlési képviselője. 

A beruházást egy év alatt kivitelező Szabadics Zrt. mélyépítési divízióvezetője, Boda Csaba a munkálatok részleteiről szólt. Egyebek mellett szakaszduzzasztót építettek, medret kotortak, burkolatokat javítottak, a meder és a part stabilitását növelték, fásítottak. Mint hangsúlyozta, a fejlesztés eredményeként a nyári aszályos időszakban is biztosíthatóvá válik a mederben az igényeknek megfelelő mennyiségű víz. Ezzel javulnak a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás feltételei is, mutatott rá.

A Szévíz-csatornát egykor a térség vizeinek lecsapolására építették meg, de funkcióját egyre kevésbé tudta ellátni, ami miatt lakott területek is veszélybe kerültek az árvizes időszakban, idézte fel Gaál Róbert, a beruházó konzorciumot vezető Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője. Mint kiemelte, a beruházás eredményeként a csatorna már alkalmas a nagy vizek visszatartásra, illetve aszályos időben vízbiztonságot ad a felső tavaknak, az alsó szakaszokra pedig ökológiai célból többletvizet lehet juttatni.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában