Aláírásgyűjtésbe kezdett a Mi Hazánk

2023.11.22. 09:02

Legyen alkotmányos jog a készpénzhasználat

Arany Gábor

A készpénz használata legyen alkotmányos jog, ennek biztosítására kezdeményezi az alaptörvény módosítását a Mi Hazánk Mozgalom, és ehhez támogató aláírásgyűjtésbe is kezdett.

A digitális fizetés lehetősége csak opcióként támogatható,  ismertette álláspontját a párt zalaegerszegi elnöke, Farkas Attila és Kiss Ferenc önkormányzati képviselő, megyei pártelnök a kedden tartott sajtótájékoztatón. Az alkotmányos védelmet azért kezdeményezi a párt - követve Szlovákia és Ausztria példáját -, mert alapvető szabadságjognak tekintik  a készpénzhasználatát.

Kiss Ferenc személyes példát hozott arra, hogy minap Zalaegerszegen nem tudott jegyet vásárolni a sportcsarnokbeli kosárlabdameccsre, mert készpénzt nem fogadtak el tőle, csak bankkártyát. Ez egyre elterjedtebb jelenség hazánkban, mert sok helyen a tömegközlekedésre sem lehet jegyet vásárolni, csak digitális módon, tette hozzá. Véleményük szerint a postabezárásokkal is arra akarják kényszeríteni az embereket, főleg az időseket, hogy bankkártyát használjanak. Ez pedig a készpénzes fizetés büntetése, mert a bankkártya nélküli állampolgár szinte nem tekinthető a társadalom teljes jogú tagjának. Álságos érvnek tartják a korrupció visszaszorítására hivatkozni, amikor a készpénzzel szemben a bankkártyás fizetést támogatja a kormány. A közbeszerzési eljárások mutatják, hogy mi a gazdasági bűnözés igazi, törvényesített formája, szögezték le.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában