Újjáéled a hévízi zsinagóga

2023.11.29. 16:30

Korabeli fotókat vár a fürdőváros önkormányzata

Virtuálisan újjáépítik az egykori hévízi zsinagógát. Ehhez eredeti, korabeli fotókat vár az önkormányzat.

Péter B. Árpád

A zsinagóga hajdani épülete. Mindez most virtuálisan megelevenedhet

Forrás: Hévíz Önkormányzata

Hajdan a Tófürdő mai Deák téri bejáratának közelében állt a hévízi zsinagóga, amelynek létezését ma egy mementó őrzi, rajta azok nevei, akiket innen vittek a halálba. Például dr. Schulhof Vilmos főorvosé, aki egyike azoknak a szakembereknek, akik Hévízt világhírűvé tették.

A zsinagógát 1933-ban építették, majd – miután az 50-es évek végére megszűnt a zsidó hitélet a városban – 1977-ben lebontották. A virtuális újjáépítést kezdeményező Papp Gábor polgármester azt mondta: „cél, hogy az elődeink által hátrahagyott emlékeket megőrizzük, és továbbadjuk az utókornak”.

Ehhez azt kérik, ha valakinek birtokában van az épületről – elsősorban a belső terekről – készült fénykép, küldje azt el a [email protected] ímélcímre, vagy személyesen juttassa el a polgármesteri titkárságra. A fotókat az önkormányzat forrásmegjelöléssel szeretné hasznosítani, s az így nyert információkat is felhasználják majd a virtuális újjáépítéshez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában