Borszentelés, lakoma, mulatság

2023.11.19. 16:22

Jubileumi Márton napot tartottak a hagyományápoló kertbarátok

Jubileumi, 50. Márton-napi rendezvényét tartotta csütörtök délután a közösségnek otthont adó Keresztury Dezső Városi Művelődési Központ kamaratermében a megalakulásának 55. évfordulóját idén ünneplő Zalaegerszegi Hagyományápoló, Kertbarát és Kulturális Egyesület.

Fincza Zsuzsa

Varjasi Gábor "püspök", Király Imre ministráns mókás ceremónia keretében megáldotta az új bor. A gazda Nagy László, a gazdaasszony Nagy-Horváth Jolán

Fotó: Fincza Zsuzsa

A találkozót, immár szintén hagyományosan, együtt tartották a Mezőgazdasági Nyugdíjasok Klubjával és sokévi szokásukhoz híven meghívták a Csentei Szőlőtermelők Egyesületének képviselőit, elvégre a Márton-nap közös ünnepük, hiszen a szent püspök méltatása mellett a mezei, a bovidéki és a kiskerti munkák befejezését, a betakarodást, s azt követő lakomát és mulatozást, majd a megérdemelt pihenést is jelenti. 

Az érkező vendégeket Takács Antal és Nagy László kisüsti pálinkával kínálta
Fotó: Fincza Zsuzsa

Az egybegyűlteket a város nevében Gecse Péter alpolgármester köszöntötte, kiemelve, hogy törekvésükkel, több mint fél évszázados munkájukkal gazdagítják, színesítik Zalaegerszeg közösségi életét. Flaisz Gergő, a VMK igazgatója az intézmény egyik legaktívabb közösségeként jellemezte a kertbarátokat, akikkel számos népszerű rendezvényüket, köztük a közelgő adventi ünnepséget is közösen valósítják meg. Dr. Kocsis Gyula, a Nyugdíjasok és Idősek "Életet az Éveknek" Országos Szövetségének zalai elnöke a régi falusi hagyományok ápolása mellett azok továbbadásának fontosságát hangsúlyozta, amiben ugyancsak jeleskednek a közösségek.

Mrakovics Miklósné, a kertbarát kör elnöke felelevenítette a Szent Márton legendát
Fotó: Fincza Zsuzsa

Mrakovics Miklósné, az egyesület elnöke megemlékezett Szent Márton püspök önfeláldozó életéről, a naphoz fűződő népszokásokról. November derekára már pecsenyesorba cseperedtek a tavaszi libák és asztalra lehet tenni az új bort, de természetesen csak miután isten áldását kérték rá. Ezúttal a Nagy László gazda és Nagy-Horváth Jolán gazdaasszony által a feldíszített asztalra tett idei bort Varjasi Gábor "püspök" és Király Imre "ministráns" mókás ceremónia keretében áldotta meg. Nagy tapsot kapott a kertbarátok amatőr színi társulata által előadott "A libapásztorlány lakodalma" című jelenet, amelyet Kulcsár Teri a közösségi média berkeiben tallózva talált az óvodások Márton-napi produkciói között. A műsorfolyamot a hagyományos gyertyafényes felvonulással, a délutánt közös vacsorával, majd tánccal zárták, a talpalávaló állandó zenészük: Varjasi Gábor szolgáltatta.

Nagy sikert aratott a kertbarát kör vidám jelenete, melyben Mariska, a libapásztorlány kiharcolta, hogy a libuskáit megdobáló Pista feleségül vegye
Fotó: Fincza Zsuzsa
A gyertyafényes felvonulás ezúttal sem maradhatott el
Fotó: Fincza Zsuzsa

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában