Egyházi rendek szerepéről váltottak szót

2023.11.01. 17:15

Helytörténeti kerekasztal-beszélgetés Tilajban

Egyházi rendek hatása Zala vármegye történetének alakulására címmel invitálta a közeli és távolabbi települések polgármestereit és az érdeklődőket helytörténeti kerekasztal beszélgetésre Tilaj önkormányzata.

Antal Lívia

Dr. Müller Imre hidrogeológus beszél. Kiss Gábor, a megyei és városi könyvtár korábbi igazgatója mellett Sifter Péter, Nagykapornak polgármestere

Forrás: Tilaj önkormányzata

- A helyi értékeken alapuló együttműködéseket próbálunk kiépíteni a környező településekkel, és igyekszünk megtalálni ehhez a közös nevezőt, mondta el az összejövetel okáról Senkó Balázs, Tilaj polgármestere. - Ez a rendezvény is így jött létre, amelyben közös kapcsolódási pontként az szolgál, hogy számos egyházi rend munkálkodott itt. E tekintetben rendkívül gazdag régióról beszélhetünk, gondoljuk csak Hahótra, Zalavárra, Nagykapornakra, Zalacsányra és Búcsúszentlászlóra.

Zala vármegyében több szerzetesrend működött: bencések, premontreiek, ferencesek, johanniták, pálosok, akiknek szervező munkája jelentős volt az elmúlt évszázadokban, mondta Kiss Gábor. A rendezvényen a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár korábbi igazgatója volt az egyik előadó, aki az egykori szerzetesrendek szerepéről beszélt. Mint mondta, a török uralom után változás történt, hiszen több bencés monostor elpusztult, melyek közül a tihanyit, a nagykapornakit, illetve a zalavárit Zalaapátiban újjáépítették. Később megjelentek a ferencesek, akik megszervezték Búcsúszentlászlót, de Homokkomáromban és Nagykanizsán is alapítottak rendházakat. Ők gyógyítottak, patikát tartottak fenn. Mások tanító rendeket szerveztek: Kanizsán a piaristák, Keszthelyen a premontreiek létesítettek és működtettek gimnáziumot. Érdekesség, hogy a zalaegerszegi állami gimnázium létrejöttéig, vagyis 1896-ig csak a szerzetesrendeknek voltak gimnáziumai a vármegyében. Az egykori nagykapornaki bencés

apátságot és birtokait 1858-ban Ferenc József elajándékozta a jezsuitáknak, akik feloszlatásukig mintagazdaságot tartottak fenn.

A kerekasztal-beszélgetésen részt vett továbbá Sifter Péter, Nagykapornak polgármestere, Vincze Tibor, Zalaapáti polgármestere, Szabó Zsolt, Hahót polgármestere, Barcza Zoltán, Ligetfalva polgármestere, Lucz József, Zalavár polgármestere, valamint Vikár Tibor zalabéri helytörténeti kutató, Halász Elemér zalaszentgróti és Kiss András tekenyei pedagógusok, és Badacsonyi Tamás a zalacsányi pálos vendégházat képviselve. Az egymással eszmecserét folytatók megállapodtak abban, hogy a téma mindenképp folytatásra érdemes.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában