Nemzetközi tapasztalatcsere nagykanizsai delegációval

2023.11.13. 16:19

Három évtizede a matematikai tehetségekért

Az idei, XXXI. nemzetközi találkozót és versenyelőkészítő konferenciát az Észak-Macedón Armaganka-Skopje matematika egyesület szervezte, melyen az idén 30 éves Matematikai Tehetségekért Alapítvány is képviseltette magát.

Benedek Bálint

A nagykanizsai küldöttség tagjai a külföldi barátaikkal, jobbról a szélén dr. Pintér Ferenc

Forrás: ZH

A konferencia helyszíne Ohrid városa volt, ezen 74 ország 160 résztvevővel képviseltette magát, köztük a kanizsaiak delegációjával. Az összejövetelről dr. Pintér Ferenc, az alapítvány elnöke tájékoztatta portálunkat. Elmondta: a találkozó keretén belül lezajlott az éves taggyűlés, amely értékelte a nemzetközi egyesület 2023-as tevékenységét és a 2023 márciusában lebonyolított kenguru versenyt.

- A Nemzetközi Kenguru Matematikaversenyen 98 ország közel 6 millió tanulója vett részt - folytatta. - A legtöbb versenyzőt, 918 ezret Brazília indította, Magyarországon kicsivel több mint 30 ezer tanuló vett részt a megmérettetésben. A taggyűlés döntése értelmében Dél-Korea és Vietnám teljes jogú, Botswana, Brunei, Kambodzsa, Kamerun, Kína, Írország, Libanon, Malawi, Ruanda, Szíria, Zambia ideiglenes tag státuszt kapott. A további 25 tagsági kérelmet a következő évi taggyűlés tárgyalja. Az új tagok felvételével a „kenguru család” tagjainak száma 109 ország lett.

Hozzátette: a konferencia kiemelt feladata volt a 2024-es verseny feladatsorainak véglegesítése. Ez azt jelenti, hogy minden ország beküldi az egyes versenykategóriákba javasolt feladatokat, majd ezek összesítése után elkészül a javasolt feladatbank, amit egy online felületen az országok szakmailag értékelnek. Aztán ezeket összesítve elkészülnek kategóriákra bontva az úgynevezett „előszelektált” feladatjavaslatok, majd a konferencián a hat munkacsoportban megtörténik a feladatok véglegesítése. A nemzetközi konferencia jó alkalom arra, hogy tapasztalatot gyűjtsenek különböző országok matematikaoktatási kultúrájáról, tehetséggondozó tevékenységéről.

A Matematikai Tehetségekért Alapítvány idén 30 éves. Ebből az alkalomból november 15-én, szerdán 15 órakor a Pannon Egyetem Nagykanizsa-Körforgásos Gazdaság Egyetemi Központ Zárda utcai kollégiumában tartanak ünnepséget.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában