A bajtársi szövetség hagyományt szeretne teremteni a jó hangulatú versenyből

2023.11.13. 11:38

Haditorna obsitosoknak – zalai ötlet nyomán

Az egész napos eső ellenére pénteken délután jó hangulatban, nagy sikert aratva rendezték meg a BEOSZ Nyugat-dunántúli régiójához tartozó nyugállományú közösségek első haditornáját. Az Ebergényi úti lőtéren ezúttal 6 csapat mérte össze tudását, ügyességét.

Fincza Zsuzsa

Az első helyezést elért zalaegerszegi csapat: (b-j) Békefi Imre, Szupperné Cziráki Ida, Kovács Istvánné, dr. Fenyvesi Károly ny. ezredes – mellettük Szita János állomásfőnök és Szitáné Polgár Ida, akik egyúttal a szakács és a kukta szerepét is felvállalták

Fotó: Fincza Zsuzsa

– Először, de hagyományteremtő szándékkal tartottuk a fegyveres és rendvédelmi szervezetek nyugállományú képviselői részére a haditornának nevezett versenyt. Többségük a honvédség, illetve a határőrség keretében szolgált, magyarán hivatásos katona volt, akit soha semmiben nem akadályozhatott az időjárás, így meg sem fordult a fejünkben, hogy elhalasztjuk a találkozót – magyarázta László Attila ny. alezredes, a BEOSZ (Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége) nyugat-dunántúli régióvezetője. – Az ötletet amúgy a Zalaegerszegi Honvédklub népszerű programjai közül merítettük – ismerte el. – Látva, hogy a "civil" nyugdíjasok mennyire élvezik a harcászati feladatokat is tartalmazó versengést, úgy döntöttünk, megkérjük az egerszegieket, szövetségünk régiós klubjai részére is szervezzék meg azt. Nem csalódtunk, jó hangulatú, izgalmas találkozón vehettünk részt. A zalaegerszegiek csapata különben is a nyugat-dunántúli régió 13 szervezete közül a legjobbak, a legaktívabban közé tartozik, példának okáért az Osztrák Bajtársi Szövetség güssingi szervezetével is ők vették fel először a kapcsolatot. 

– Nagy örömmel tettünk eleget a BEOSZ felkérésének, hiszen ezzel Győrtől Nagykanizsáig meg tudtuk magunkat mutatni – így Németh István, a Zalaegerszegi Honvédklub Egyesület elnöke, hozzátéve, naná, hogy nem hagyták ki a megmérettetést sem, ugyanakkor magukra vállalták a szervezés oroszlánrészét, biztosították a kilenc versenyszám állomásfőnökét, s nem utolsósorban Szita János ny. alezredes, az egykor híres zalaegerszegi gépkocsizó lövészdandár utolsó törzsfőnöke és felesége főzte egy XXL-es nagyságú üstben a közös vacsorára szánt babgulyást, amit a találkozó költségével együtt a BEOSZ finanszírozott.

Talán a helyismeret, no és a rutin előnyét élvezve az első régiós haditornát a házigazdák csapata nyerte, a 2. helyen a keszthelyi Bethlen Gábor Nyugdíjas Klub végzett, a képzeletbeli dobogó 3. fokára pedig a Határőr és Rendőr Nyugdíjasok Nagykanizsai Egyesülete versenyzői állhattak. Holtversenyben 4. helyen a Nagykanizsai Honvéd Egyesület és a Vasi Honvéd Bajtársi Egyesület csapata végzett, s alig pár ponttal lemaradva következtek a győri Fegyveres Erők és Testületek Nyugállományú Klubja képviselői. Amúgy mindenki másban jeleskedett, volt akinek a légpuskalövészet, másnak az íjászat, a dárdahajítás, a gránátdobás vagy egyéb sportos, ügyességi feladat ment jobban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában