Tizenegy dolgozóból heten a mentőszolgálatnál folytatják a munkát

2023.10.26. 17:30

November elsejétől változik a háziorvosi ügyeleti rendszer Zalaegerszegen is

Ahogy arról korábban beszámoltunk, november elsejétől az Országos Mentőszolgálat látja el az ügyeleti rendszert Zala vármegyében, így a vármegyeszékhelyen is. Győrfi Pál szóvivő a legfontosabb tudnivalókról szerdán tartott sajtótájékoztatót, csütörtökön a Zalaegerszegi Egészségügyi Alapellátási Intézmény működésének változásairól Ladányi Ibolya intézményvezető beszélt a sajtó munkatársainak.

Mozsár Eszter

Ladányi Ibolya intézményvezető (b) és Virág Anita asszisztens a Botfy utcai orvosi ügyelet épületében. Virág Anita november elsejétől az ügyeleti telephely vezetőjeként dolgozik tovább

Fotó: Pezzetta Umberto

Az egészségügyi alapellátási rendszer átalakításának első üteme 2023. július elsejével megtörtént, amikor a védőnői szolgálat átkerült a Zala Megyei Szent Rafael Kórházhoz, emlékeztetett Ladányi Ibolya.

- Elérkeztünk a második ütemhez, ami azt jelenti, hogy november elsejétől Zala vármegyében is az állami mentőszolgálat biztosítja majd az egészségügyi alapellátáshoz kapcsolódó háziorvosi és házi gyermekorvosi ügyeletet. Az ügyeleti ellátás megszervezését és folyamatos biztosítását integrált kistérségi, azaz központi orvosi ügyeleti rendszer működtetésével Zalaegerszegen kívül további 78 településen láttuk el. Ez közel százezer embert jelentett - mondta a vezető.

A sajtótájékoztatón elhangzott, az OMSZ azzal a kéréssel fordult az önkormányzathoz mint tulajdonoshoz, hogy az ügyelet működtetése érdekében a Botfy utca 1. szám alatti ingatlant ingyenesen használhassák, s kérték a feladatok elvégzéséhez a szükséges eszközök ingyenes használatba adását is. A betegek tehát továbbra is a Botfy utcai ügyeletet kereshetik majd fel.

- A változás 11 főt (6 asszisztens, 4 gépkocsivezető, 1 takarítónő) érint a következők szerint: az OMSZ három gépkocsivezető kivételével mindenkit szeretne foglalkoztatni. Az érintettek közül öt asszisztens, egy gépkocsivezető és a takarítónő írásban jelezte, hogy elfogadja az ajánlatot. Egy asszisztens háziorvosi praxisban folytatja munkáját. A három gépkocsivezetőt önkormányzati intézményeknél próbálják foglalkoztatni – folytatta Ladányi Ibolya, aki egyben köszönetet mondott kollégáinak az eddigi munkáért. - A mi életünkben is több nehézség volt, különösen a koronavírus-járvány idején, ám az elmúlt időszak megmutatta, hogy kiválóan dolgoztunk csapatban. Az önkormányzatnak mint fenntartónak pedig a zavartalan működéshez szükséges támogatást köszönjük.

Fontos információ még egyszer: november elsejétől ügyeleti időben az 1830-as számot kell hívni, ha orvosi ellátásra van szükségünk. Fontos információ, hogy munkanapokon 16-22 óra között, illetve hétvégén és ünnepnapokon 8-14 óra között a vármegye négy pontján – Zalaegerszegen, Nagykanizsán, Keszthelyen, Lentiben - háziorvosi ügyelet működik. Hétköznap 22-8 óráig, hétvégén és ünnepnapon 14 órától reggel 8 óráig Zalaegerszegen, Nagykanizsán és Keszthelyen van ügyelet.

Korábbi cikkünk: https://www.zaol.hu/helyi-kozelet/2023/10/november-elsejetol-zalaban-is-valtozik-az-ugyeleti-rendszer

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában