Halálának 65. évfordulóján

2023.10.06. 18:00

Kováts Ferenc káplánra emlékeztek

Szent életű emberként élt, és szentekhez hasonlatosan vesztette életét.

Arany Gábor

A megemlékezés résztvevői az előadások után megkoszorúzták Kováts Ferenc sírját az olai temetőben

Fotó: Pezzetta Umberto

Ezt Kapiller Ferenc fogalmazta meg Kováts Ferenc gencsapáti káplánról, akire halálának 65. évfordulóján a Mindszentyneumban emlékeztek több előadással. Elsőként Kapiller Ferenc, a káplán unokaöccse beszélt a Zalaegerszegen 1932. május 24-én született Kováts Ferencről, akit 1956. június 17-én szenteltek áldozópappá.

Arról már Rétfalvi Balázs, a Szombathelyi Egyházmegyei Levéltár gyűjteményvezetője beszélt, hogy Kováts Ferenc első szolgálati helye Gencsapáti lett, ahol nagybátyja, Herold József plébános volt. A fiatal pap, pálos rendi szerzetes gyorsan népszerűvé vált a hívek körében. Önzetlensége és aktív lelkipásztori munkája hamarosan a falu meghatározó személyiségévé emelte. Az 1956-os forradalom idején Kováts Ferenc is részese volt a helyi eseményeknek, a tanácselnök például a templomban talált menedéket a feldühödött emberek elől. A forradalom leverése után a papok ellen fordult a hatalom, gyakran erőszaktól sem visszariadva.  Kováts Ferencet is többször beidézték a rendőrségre, ahol durván bántalmazták és megfenyegették. Egészsége megroppant, 1958. október 7-én halt meg családja olai házában. A megemlékezés résztvevői az előadások után megkoszorúzták Kováts Ferenc sírját az olai temetőben.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában