Beérett a termés

2023.10.01. 11:10

Kedvezett az időjárás a fűszerpaprikának

Beérett a fűszerpaprika, a legtöbb termelő már másodszor szedi, válogatja a paprikákat. Az idei időjárás kedvezett a növénynek, szebb a termés, mint tavaly volt. Ennek ellenére évről évre csökken a fűszerpaprika termőterülete hazánkban. Tolna vármegyében Bogyiszlón és körzetében foglalkoznak sokan, immár családi hagyományként fűszerpaprikával.

Zaol.hu

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tájékoztatása szerint az elmúlt években folyamatosan csökkent a fűszerpaprika termőterülete Magyarországon, az utóbbi öt évben mintegy megfeleződött. A hivatalos statisztika alapján tavaly 1214 hektáron termesztették hazánkban, idén azonban mindössze 1000-1100 hektár között lehet ez a szám.

Habár a Magyar Államkincstár adatai szerint 2023-ban 538 gazda igényelt támogatást fűszerpaprika termesztésre mindössze 950 hektár területen, ugyanakkor csupán a 0,25 hektár termőterületet meghaladó földek után kapnak támogatást a gazdák, így a kis családi gazdaságok bizonyos mennyisége nem szerepel ezekben a statisztikákban. Tolna vármegyében tavaly 368 tonna fűszerpaprikát takarítottak be, a KSH adatai szerint.

A teljes cikkért látogasson el a teol.hu-ra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában