30 éves a Majosz

2023.10.06. 17:34

Hatodik alkalommal a járműiparról

A Magyar Járműalkatrész-gyártók Országos Szövetsége hatodik alkalommal rendezte meg járműipari konferenciáját pénteken Zalaegerszegen, a ZalaZONE tesztpálya konferenciatermében. A szövetség idén ünnepli 30 éves fennállását, ezért a járműipar jelenéről és jövőjéről szóló szakmai előadások mellett a jeles évfordulóról is megemlékeztek.

Antal Lívia

Gulyás Tibor, Balaicz Zoltán, dr. Nyirő József és Vigh László

Fotó: Antal Lívia

A Suzuki kezdeményezte a szövetség létrejöttét, amely az elmúlt három évtizedben minisztériumokkal, illetve az ágazat valamennyi szereplőjével együttműködést alakított ki, mondta köszöntőjében dr. Nyirő József, a Majosz elnöke. Mint fogalmazott, a szövetség a vállalásához hűen folyamatosan bővíti kapcsolatrendszerét, hogy közösen találjanak megoldásokat az ipari forradalom, a Covid, a háborús helyzet, az energiaválság, az inflációs környezet adta kihívásokra. A járműipar számára kiutat jelent a hidrogéntechnológia és az akkumulátortechnológia. A Majosz a hadiipar és a védelmi ipar területén is új irányokat keres, hogy minél erősebb beszállítói láncot tudjon kiépíteni, hangsúlyozta az elnök.

A zöld átállás miatt óriási kihívás előtt a járműipar, versenyképességének meghatározója lesz az akkumulátorgyártás, jelentette ki videóüzenetében Fábián Gergely iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkár. Kiemelte, a magyar kormány egyik fő célja, hogy a hazai beszállítók minél magasabb hozzáadott értéket képviseljenek az értékláncban. A következő hetekben pilot jelleggel elindítanak egy programot, ami éppen ezt segíti elő a gépjárműiparban. Hangsúlyozta, a vállalatok, az egyetemek, a kutatóintézetek között olyan kutatás-fejlesztési együttműködések is szükségesek, amelyek tömeggyártássá és iparrá alakulnak át.

Az energiabiztonságról, az alternatív energiák használatáról, a hazai energetikai rendszer átalakításáról beszélt előadásában Gulyás Tibor, az Energiaügyi Minisztérium stratégiáért felelős helyettes államtitkára.

A ZalaZone tesztpálya a járműipari és drónipari fejlesztésekben betöltött jelentőségét emelte ki Vigh László országgyűlési képviselő hozzászólásában. Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere azt mondta, az északi ipari parkban olyan innovációs ökoszisztéma jött létre, amely számos beruházást hozva jelentős gazdasági fejlődést eredményezett a városban.

A rendezvényen többek között az elektromobilitásról, az önvezető autózásról, az akkumulátor- és hidrogéniparról, valamint a járműipar foglalkoztatási nehézségeiről hangzottak el előadások.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában