Zaol podcast

2023.10.15. 14:00

Hangjával és orgonajátékával dicsőíti Istent – a Zaol-podcast vendége C. Tóth Zoltán keszthelyi egyházzenész

A Zaol-podcast friss adásában C. Tóth Zoltán egyházzenész, a keszthelyi Fő téri templom orgonistája, kántora, a 18 esztendős Salve Regina Kórus alapító-karnagya mesél életéről és szolgálatáról.

Péter B. Árpád

C. Tóth Zoltán három évtizede dicsőíti Istent hangjával és orgonajátékával

Fotó: Halász Gábor

Mint fogalmaz, számára két fontos dolog létezik az életben: a hivatása és a hobbija. Mint mondja, az első a szent zene, a második pedig civil munkája, C. Tóth Zoltán ugyanis vasutasként, rendelkező forgalmi szolgálattevőként dolgozik Balatonszentgyörgyön.

– Már a gyermekkorom is e kettő jegyében telt – eleveníti fel az egyházzenész. – Nagyszüleim babakocsiban toltak ki az állomásra, amikor jöttek a gőzösök, mert annyira vonzott ez a világ. Mondhatom: Balatonlelle-felsőn nőttem fel. A másik meghatározó élmény pedig az volt számomra, amikor harmadikos koromban érkezett egy fekete ruhás bácsi, akiről akkor még nem tudtam, hogy kicsoda. Az idősödő, kedves, mosolygós férfihez – hívó szavára – beültem hittanórára, s megismertem Kovács Imre atyát, aki annak idején a Don-kanyarból, hadifogságból tért haza, s az életpéldájával, karizmatikus alakjával szinte mindenkit megérintett, mert tanúságot tudott tenni arról, hogy a háború borzalmai közül, Isten kegyelméből és szeretetéből hazaérkezett. Ő indította el ifjúságunkat, és neki köszönhetően kerültünk a templomba, az oltár elé ministrálni. Ebből az élményből még ma is táplálkozom.

C. Tóth Zoltán kicsit később, 12 évesen kezdett ismerkedni az orgonával, majd csakhamar a buzsáki plébános felkérte: legyen ő a templom orgonistája.

A keszthelyi Fő téri templom orgonistája, kántora azóta hangjával, orgonajátékával és az általa írt művekkel dicsőíti Istent. Minderről a Zaol-podcast friss adásában mesél.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában